KRIVIČNI POSTUPAK PROTIV NOVINARA CNN-a U RUSIJI: Iz FSB-a kažu da je to Nick Paton Walsh, britanski državljanin...

(...) koji radi kao glavni dopisnik CNN-a za međunarodnu sigurnost.

  • Šareni svijet

  • 22. Avg. 2024  22. Avg. 2024

  • 0

Ruska služba sigurnosti FSB saopćila je u četvrtak da je pokrenula krivični postupak protiv novinara koji radi za CNN za koga je navela da je ilegalno prešao rusku granicu kako bi snimio reportažu u regiji Kursk nakon ukrajinskog prekograničnog upada.

FSB je imenovao novinara kao Nicka Patona Walsha, britanskog državljanina koji radi kao glavni dopisnik CNN-a za međunarodnu sigurnost. Služba je također saoopćila da je FSB pokrenuo slične postgupke protiv dvojice ukrajinskih novinara.

CNN, koji je 16. augusta emitirao izvještaj iz Sudže, ruskog pograničnog grada koji je trenutno pod kontrolom Kijeva, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

U prenosu CNN-a, novinari su s ukrajinskim vojnim konvojem putovali iz Ukrajine u Sudžu, gdje su naišli na skoro napušten grad u kome je ostalo nekoliko desetaka starijih stanovnika.

FSB je u saopćenju naveo da će Moskva uskoro izdati međunarodni nalog za hapšenje u vezi sa slučajevima trojice novinara. Najveća kazna za svakoga ko bude proglašen krivim za ilegalni prelazak granice je pet godina zatvora, navodi se.

Rusija je u ovoj sedmici pozvala visokog američkog diplomata u Moskvu kako bi prostestovala zbog, kako ijh je nazvala, "provokativnih akcija" američkih novinara koji su izvještavali iz regije Kursk.

Ukrajinski munjeviti upad u Kursk, najveći u Rusiju strane sile od Drugog svjetskog rata, pokrenut je 6. augusta kada su hiljade ukrajinskih vojnika prešle zapadnu granicu Rusije.

Rusija koja još pokušava protjerati ukrajinske snage iz Kurska - saopćila je u četvrtak da su njene trupe odvratile pokušaj ukrajinskih snaga da se infiltriraju na njenu granicu u Brjansku, drugoj ruskoj regiji, prenosi Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...