DODIKOV EKONOMSKI PONOR: "Ukupno oko 1.110 radnika u sektorima drvne i prerađivačke industrije u RS-u ostalo bez posla zbog..."

(...) otkazivanja ugovora partnera iz inostranstva.

  • Ekonomija

  • 22. Avg. 2024  22. Avg. 2024

  • 0

Ministar rada RS-a Danijel Egić izjavio je da je "ukupno oko 1.110 radnika u sektorima drvne i prerađivačke industrije u RS-u ostalo bez posla zbog otkazivanja ugovora partnera iz inostranstva".

"Drvna i pređivačka industrija su dva sektora u RS-u koja su najviše pogođena krizom jer su izvozno orijentisani. Zbog krize u zapadnoj Evropi, u kojima se uglavnom nalaze partneri naših privrednika, došlo je do otkazivanja ugovora i naše firme imaju manji obim proizvodnje", rekao je Egić.

On je ovo izjavio poslije današnje sjednice Vlade RS, tvrdeći da smanjen broj zaposlenih u ovim sektorima nije značajno narušio ukupan broj zaposlenih jer je došlo do zapošljavanja u drugim sektorima, prenosi Fena.

"Činjenica je da ćemo se morati okretati drugim privrednim granama, odnosno napraviti privredni zaokret", smatra Egić.

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, ukupan broj zaposlenih na dan 31. mart 2024. godine iznosio je 289.755, od čega je 246.425 zaposleno u poslovnim subjektima, a 43.330 zaposlenih se odnosi na preduzetnike i zaposlene kod preduzetnika.

U odnosu na mart 2023. godine ukupan broj zaposlenih se smanjio za 0,2 posto, a u odnosu na septembar 2023. godine za 0,3 posto.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...