AMERIČKI GENERAL WESLEY CLARK: „Srbija je ruka Rusije na Balkanu, Vučić je lukav, hoće da izgleda kao…“

Umirovljeni američki general Wesley Clark potvrdio je da Srbija ima za cilj da zauzme sjeverni dio Kosova i podijeli Bosnu i Hercegovinu kako bi stvorila „Veliku Srbiju“.

  • Politika

  • 23. Avg. 2024  

  • 1

Wesley Clark, jedan od aktivnih sudionika pregovora u Dejtonu prije 20 godina bio je umirovljeni američki je general koji je od 1997. do 2000. godine bio glavnokomandujući NATO snaga u Europi, a 2004. godine se nalazio i u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Umirovljeni američki general Wesley Clark potvrdio je da Srbija ima za cilj da zauzme sjeverni dio Kosova i podijeli Bosnu i Hercegovinu kako bi stvorila „Veliku Srbiju“.

U zajedničkom intervjuu sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem na CNN, Clark je rekao da je Srbija zastupnik Rusije na Zapadnom Balkanu.

„Srbija je ruka Rusije na Balkanu i služi ruskim interesima. Vučić je lukav, hoće da izgleda kao da igra obostrano, ali kada dođe vrijeme, uradiće ono što Putin želi“, rekao je on.

„Vidjeli smo mnogo nasilja i ubistava u posljednjih 30 godina i mislili smo da je NATO to zaustavio. Ali ako bude problema u Ukrajini, taj problem će doći na Balkan i lideri poput premijera Kurtija će morati da se nose sa tim“, dodao je Clark.

Ivana Stradner, iz Fondacije za odbranu demokratije u Washingtonu, nedavno je upozorila da se Vlada Srbije sprema za novu eskalaciju na Balkanu.
 
Ona je navela da je prijetnja potencijalne eskalacije na sjeveru Kosova „značajna i stvarna“, piše RKS News.

„U stvari, srpska vlada je ta koja se sprema za novu eskalaciju na Balkanu, a ove godine su američki obavještajci upozorili na nove eskalacije u regionu“, naglasila je Stradner.

Kurt Bassuener iz međunarodne organizacije Vijeće za politiku demokratizacije u Berlinu, ponovio je ovo mišljenje.

U razgovoru za list Bota sot, njemački stručnjak je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvijek može da izazove eskalaciju na Kosovu.

„Svakako, Kosovo je uvijek front gdje Vučić može da izazove eskalaciju“, primijetio je Bassuener.

Prema njegovim riječima, Vučić testira granice Zapada.

„Vjerujem da Vučić testira koliko poniženja i degradacije Zapad može da tolerira, o čemu svjedoči cirkus na Generalnoj skupštini UN-a protiv rezolucije o Srebrenici, indulgencija za litijum koje su EU i Njemačka sklopile sa Srbijom, njegova nekažnjena izborna prevara i aktuelna eskalacija sa Republikom Srpskom i pritisci u Crnoj Gori“, rekao je Kurt Bassuener.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...