POLOŽENO CVIJEĆE NA SPOMEN-OBILJEŽJE: U Raštanima obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima

Zločin u Raštanima dogodio se 24. kolovoza 1993. godine, kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili 31 osobu

  • Sjećanje

  • 24. Avg. 2024  

  • 0

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, bacanjem ljiljana u Neretvu i vjerskim programom u subotu je obilježena 31. godišnjica zločina počinjenog 1993. godine u mostarskom naselju Raštani. 

U ime odbora Udruženja civilnih žrtava rata Grada Mostara obratio se Adnin Hasić koji se ukratko osvrnuo na ovaj događaj.

- Danas obilježavamo 31. godišnjicu od napada HVO-a na Raštane, prigradsko mjesto Grada Mostara, kada je ubijeno preko 30 žrtava, od čega je najmanje 11 zarobljenih vojnika Armije BiH i devet civila, od kojih je troje djece od osam do 13 godina – kazao je Hasić.

Po njegovim riječima, prilikom tog napada počinjeni su zločini, pljačka i protjerivanje bošnjačkog stanovništva preko rijeke Neretve.

- Na tom prijelazu preko Neretve smo bacili ljiljane u rijeku i time poslali poruku da ne smijemo zaboraviti što se dogodilo u Raštanima 1993. godine - naveo je Hasić.

Pozvao je Tužiteljstvo i Sud BiH da procesuiraju sve ratne zločine u BiH jer, mišljenja je, samo adekvatnim presudama za zločince obitelji žrtava mogu naći konačni smiraj.

Dodao je kako se Udruženje bavi kulturom sjećanja i da neće dopustiti da se zaborave brojni zločini na području Grada Mostara; od Raštana, Uborka, Sutine, Grabovice, zločina nad srpskim stanovništvom i svih ostalih.

Medijima se obratila i Džena Beglerović Mujić, jedna iz obitelji žrtava ovog zločina.

- Teško je, pogotovo na današnji dan. Emocije su teške jer se to ne zaboravlja. U sjećanju mi je ostalo da sam taj dan čula pucanj i znala sam da se neće dobro završiti - prisjetila se Beglerović Mujić kojoj su stradali otac, majka i tri sestre, a u njezinoj kući je, kaže, poginulo i sedam vojnika ABiH.

Podsjetimo, zločin u Raštanima dogodio se 24. kolovoza 1993. godine, kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili 31 osobu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...