DA SE NE ZABORAVI: 31. godišnjica stradanja Hrvata u Uzdolu, najmlađa žrtva imala je 10 godina...

Obitelji ubijenih smatraju kako tom presudom pravda nije zadovoljena jer niko od nalogodavaca nije kažnjen.

  • Sjećanje

  • 13. Sep. 2024  

  • 0

U subotu, 14. septembra, u Uzdolu, općina Prozor-Rama obilježit će se 31. obljetnica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koje su 14. septembra 1993. godine u njihovim domovima ubili pripadnici Armije BiH.

Kako je najavljeno, program obilježavanja započet će u 10,30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru.

Zločin u Uzdolu dogodio se ujutro 14. septembra 1993. kada su pripadnici Armije BiH upali u to ramsko selo. Tom prilikom ubijeno je 29 civila i 12 pripadnika HVO-a, od kojih su neki smaknuti hicem u potiljak, dok je dio stradalih izboden noževima. Najstarija žrtva imala je 87, a najmlađa 10 godina.

Za zločin u Uzdolu na osam godina zatvora 2021. godine pravomoćno je osuđen jedan od zapovjednika Armije BiH Enver Buza.

Obitelji ubijenih smatraju kako tom presudom pravda nije zadovoljena jer niko od nalogodavaca nije kažnjen.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...