POZVAO NA HITNI PREKID VATRE: Borrell upozorava na brzo širenje dječje paralize u Pojasu Gaze

Bolest prvenstveno pogađa djecu mlađu od pet godina, a jedna od 200 infekcija dovodi do ireverzibilne paralize.

  • Svijet

  • 27. Avg. 2024  27. Avg. 2024

  • 0

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell upozorio je u utorak na brzo širenje poliovirusa u Pojasu Gaze, naglašavajući potrebu za prekidom vatre kako bi se djeci omogućilo vakcinisanje protiv te bolesti.

"Brzo širenje dječje paralize prijeti djeci u Gazi, već oslabljenoj raseljavanjem, lišavanjem i pothranjenošću", izjavio je Borrell na X-u.

Pozvao je na hitni trodnevni prekid vatre, nezavisno od širih pregovora, kako bi se omogućilo da WHO i UNICEF provedu vakcinaciju.

"Naše čovječanstvo to zahtijeva", poručio je Borrel.

Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je 16. augusta prvi potvrđeni slučaj dječje paralize u Pojasu Gaze u posljednjih 25 godina, u gradu Deir al-Balah, prenosi Anadolija.

Radi se o desetomjesečnoj bebi koja nije primila nijednu dozu vakcine protiv dječje paralize.

Bolest prvenstveno pogađa djecu mlađu od pet godina, a jedna od 200 infekcija dovodi do ireverzibilne paralize.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), između pet i deset posto paralizovanih umire zbog neuspjeha u funkcionisanju njihovih respiratornih mišića.

Izrael je nastavio svoju brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre.

Napadi su rezultirali sa više od 40.400 ubijenih Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...