VIŠKOVIĆ I DODIK VRŠILI PRITISAK NA NJEGA: Prvi čovjek Investiciono-razvojne banke RS-a pod čudnim okolnostima odstupio sa funkcije

Višković je izbjegao odgovore na pitanja novinara o ostavci direktora IRB-a

  • Ekonomija

  • 27. Avg. 2024  

  • 0

Dražen Vrhovac je podnio ostavku na funkciju v.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS, a kao razlog je naveo „zdravstveno stanje zbog koga nije u stanju da na odgovarajući način obavlja povjerenu dužnost“, otkriva CAPITAL.

On je ostavku podnio Nadzornom odboru IRB-a RS na vanrednoj sjednici koja je održana u petak.

Ipak, naš izvor blizak Nadzornom odboru kaže da je Vrhovac ostavku podnio pod pritiskom, ističući da dokaz za to predstavlja činjenica da su članovi NO uz Vrhovčevu ostavku dobili iz Ministarstva finansija RS nalog koga da imenuju za novog v.d. direktora.

„Zdravstveno stanje je formalni razlog za ostavku, jer su svi članovi NO vidjeli na Vrhovcu da nije dobrovoljno podnio ostavku. Očigledno je da je primoran na taj potez, a pravi razlog zna samo on i oni koji su na njega izvršili pritisak da to urade. On je u suštini smijenjen podnošenjem ostavke“, kaže naš izvor.

On dodaje da jedan od mogućih razloga zbog kojih Vrhovac više nije na čelu IRB-a može biti i njegova neažurnost na sprovođenju nedavno usvojenih izmjena zakona kojima se IRB-u omogućava da obavlja poslove platnog prometa i da prima novčane depozite.

Da bi taj zakon zaživio bilo je potrebno preduzeti niz koraka, a naš izvor tvrdi da Vrhovac od usvajanja zakona početkom prošlog mjeseca nije uradio praktično ništa da zakon zaživi.

Iz međunarodnih krugova je tada upozoreno da se tim izmjenama zakona na najdirektniji način vrši zarobljavanje institucionalnog okvira privatnim interesima i ugrožava funkcionisanje cjelokupnog bankarskog sistema u RS, a IRB izlaže visokom riziku.

Ministarka finansija RS Zora Vidović ranije je za CAPITAL izjavila da IRB neće doći na crnu listu, ali je priznala da su zakonske izmjene donesene i kako bi se pomoglo firmama koje su SAD stavile na crnu listu.

CAPITAL je ranije objavio da izmjene zakona predstavljaju suštinsku i drastičnu promjenu uloge IRB-a za koju trenutno nema ni infrastrukturu, niti kadrovske kapacitete.

Naime, IRB za obavljenje platnog prometa mora ući u sistem SWIFT i dobiti svoj kod, zatim mora nabaviti softvere za vođenje registra računa i za provjeru klijenata, te riješiti niz pitanja sa Centralnom bankom BiH, kao što je pitanje obavezne rezerve i mora regulisati odnos sa Agencijom za osiguranje depozita BiH.

Pošto nijedan od tih koraka nije preduzet, Vrhovac je „smijenjen podnošenjem ostavke“, što je praktično priznao i premijer Srpske Radovan Višković koji je poslije današnje konferencije “Novi sistem plata u Republici Srpskoj” održane u Banjaluci izbjegao odgovore na brojna novinarska pitanja, ali je na pitanje o ostavci direktora IRB-a u trku rekao: „Pa, smijenjen je direktor Investiciono razvojne banke“.

Potom ga je naša novinarka pitala da li je smijenjen ili je podnio ostavku, na šta je odgovorio floskulom o institucijama koje rade svoj posao i izašao da daje izjavu za jednu televiziju i to u odvojenoj prostoriji, te ostavio ostale novinare da ga čekaju više od 20 minuta za izjave koje je obećao, a kada je izašao iz posebne prostorije, samo je pobjegao niz stepenice i izbjegao da odgovori na naša dalja pitanja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...