NAUČNICI OSTALI POTPUNO ZBUNJENI: Dio Atlantskog okeana se ohladio rekordnom brzinom

U februaru i martu temperatura mora bila je najviša od 1982. godine i bila je 30 stepeni, ali u junu su temperature tu počele naglo i do jula su pale na 25 stepeni.

  • Šareni svijet

  • 30. Avg. 2024  

  • 0

Jedan dio Atlantskog okeana kraj ekvatora ovog ljeta se, tokom nekoliko mjeseci, hladio rekordnom brzinom. Iako se sada zagrijava i bliži normalnoj temperaturi, naučnici i dalje ne znaju šta je dovelo do tako dramatičnog hlađenja.

Anomalija, koja se nalazila duž ekvatora, nekoliko stepeni sjeverno i južno, formirala se početkom juna, nakon najdužeg niza zagrijavanja okeana u posljednjih 40 godina. Iako taj dio okeana često varira od hladne do tople faze svakih nekoliko godina, brzina kojom se temperatura spustila sa rekordno visoke do rekordno niske zaista je bez presedana, rekao je za LiveScience Franz Tuken, postdoktoranz sa Univerziteta Floride u Majamiju koji je pratio događaj.

“I dalje se češemo po glavi jer ne znamo šta se stvarno dešava. Možda je riječ o osobini koja se razvila iz procesa, a koje mi ne razumijemo”, rekao je za LiveScience Michael McFeiden, naučnik Nacionalne okeanske i atmosferske administracije SAD (NOAA).

U februaru i martu temperatura mora bila je najviša od 1982. godine i bila je 30 stepeni, ali u junu su temperature tu počele naglo i do jula su pale na 25 stepeni.

Taj dio se sada zagrijava. Tuken kaže da je presuda da taj fenomen neće biti proglašen za „atlantsku Ninju“.

“Nešto drugo se dešava”, rekao je McFeiden.

“Koliko vidimo, nema jasnog pokretača ovog zahlađenja”, dodao je Tuken.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...