PORUKA ŠEFA NATO-a NA ODLASKU: "Mogli smo učiniti više da spriječimo rat u Ukrajini"

Stoltenberg je u intervjuu rekao da će se kraj rata u Ukrajini postići samo pregovorima.

  • Evropa

  • 14. Sep. 2024  

  • 0

NATO je mogao učiniti više da naoruža Ukrajinu kako bi pokušala spriječiti rusku invaziju 2022., rekao je čelnik NATO-a u odlasku Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom danas.

"Sada osiguravamo vojnu opremu za rat, a onda smo mogli osigurati vojnu opremu za sprječavanje rata", rekao je glavni sekretar NATO-a Stoltenberg za njemački tjednik FAS.

Stoltenberg je ukazao na nevoljkost NATO-a da osigura oružje koje je Kijev tražio prije ruske invazije punog opsega zbog straha da će napetosti s Rusijom eskalirati.

Nakon početka rata, Ukrajina, koja nije članica NATO-a, od svojih je saveznika nakon početnog oklijevanja dobivala sisteme naoružanja.

Na čelo NATO-a dolazi bivši nizozemski premijer

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, u oktobru će odstupiti s mjesta u čelnika NATO-u, koje je obnašao od 2014. U junu je najavljeno da će sljedeći šef NATO-a biti bivši nizozemski premijer Mark Rutte.

Stoltenberg je u intervjuu rekao da će se kraj rata u Ukrajini postići samo pregovorima.

"Da bismo okončali ovaj rat, morat ćemo ponovno uspostaviti dijalog s Rusijom u određenoj fazi. Ali on se mora temeljiti na ukrajinskoj snazi", rekao je.

Stoltenberg nije potvrdio, prenosi Hina, da će nakon odlaska iz NATO-a od njemačkog diplomata Christopha Heusgena preuzeti dužnost predsjednika Konferencije o sigurnosti u Münchenu. Za FAS je rekao da ima "mnogo opcija" i da će živjeti u Oslu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...