ŠEF EVROPSKE DIPLOMATIJE UPOZORIO: "Rat u Gazi proširio se na Jerusalem, Zapadnu obalu i Liban"

“Od ljeta se nasilje proširilo na Zapadnoj obali u Jerusalemu i na granici između Libana i Izraela”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare u Briselu nakon neformalnog sastanka ministara odbrane EU.

  • Svijet

  • 30. Avg. 2024  

  • 0

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost upozorio je u petak da se rat u Gazi proširio na Jerusalem (Al-Quds) i Zapadnu obalu, kao i na Liban, prenosi Anadolija.

“Od ljeta se nasilje proširilo na Zapadnoj obali u Jerusalemu i na granici između Libana i Izraela”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare u Briselu nakon neformalnog sastanka ministara odbrane EU.

Što se tiče situacije u Gazi, Borrell je istakao izraelske operacije “znatno oslabile Hamas”, ali da se tek treba otkriti obim posljedica, razaranja i ljudskih gubitaka.

“Rat je izazvao humanitarnu krizu bez presedana, koja je zauzvrat dovela do izuzetno ozbiljne zdravstvene krize. Sukob se širi na Zapadnu obalu i Jerusalem, jer su oni u srcu sukoba”, rekao je Borrell.

Izraelska vojska je u srijedu pokrenula najveću vojnu ofanzivu od 2002. na gradove Tulkarm i Jenin, kao i na izbjeglički kamp Al Fara kod Tubasa, ubivši 20 Palestinaca, prema palestinskim podacima.

Napetost raste širom okupirane Zapadne obale usred brutalne izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 40.600 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Najmanje 670 Palestinaca je od tada ubijeno, skoro 5.400 ranjeno, a preko 10.300 uhapšeno na okupiranoj teritoriji, prema palestinskim podacima.

Ističući da međunarodna zajednica generalno nije uspjela zaustaviti rat u Gazi, Borrell je otkrio da se tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a u septembru može održati sastanak na visokom nivou uz učešće arapskih zemalja, SAD-a i bilo koje strane koja želi da učestvuje, uključujući Izrael.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...