SLUČAJ "GAVRANKAPETANOVIĆ I KCUS": Rimčev 'prekid šutnje' otvorio je više pitanja nego što je dao odgovora, ministar vodio i vlastitu istragu!

Rimac je sprovodio i vlastitu "istragu", navodno zbog neispravne dokumentacije Gavrankapetanovića, ali je i tu stigao do zida

  • Društvo

  • 01. Sep. 2024  

  • 0

Nedavni prekid medijske šutnje federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca o temi koja već gotovo godinu intrigira bosanskohercegovačku javnost, a to je (ne)izbor generalnog direktora Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) otvorila je mnogo više pitanje nego što je ponudila odgovora.

Činjenica da ministar nije želio (i dalje ne želi, očito) dati saglasnost na imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića, prvorangiranog kandidata sa konkursa prema odluci Privremenog upravnog odbora KCUS-a, izazvala je potrese u vladajućoj koaliciji na nivou Federacije.

Rezultirala je i podnošenjem nekoliko krivičnih prijava te prijetnjama novim...

Da ne spominjemo obezglavljenost u najvećoj zdravstvenoj instituciji u BiH koja je prisiljena svakih nekoliko mjeseci imenovati vršioca dužnosti generalnog direktora.

Čak i sam Upravni odbor koji donosi te odluke ima status - privremenog...

Odgovor na pitanje zašto je to tako, nije dao niti ministar. Iil možda jeste, ako se čita između redova...

- Razlozi zbog kojih je uskraćena prethodna saglasnost (na imenovanje Gavrankapetanovića, op.a.)? Išlo se na brzinu, neorganizirano i nije bilo dogovora. Da se malo stalo na loptu, moglo je sve biti drugačije, da se ne ide u javnost. Sada je to već problem, otišlo se dobro, dobro u krivo i sad to treba ispravljati. Na koji način, ja u ovom trenutku ne znam - rekao je, između ostalog, ministar Rimac, opet ne ponudivši nijedan valjan razlog zbog kojih nije potvrdio imenovanje uglednog sarajevskog ljekara za direktora KCUS-a.

Za Ajdina Zulića, člana privremenog Upravnog odbora KCUS-a, dileme nema.

- Ministar je sam sebe demantirao - kaže Zulić za Raport koji već duže ukazuje na mnoge nelogične poteze koje Vlada FBiH, odnosno Ministarstvo zdravstva, povlače u slučaju KCUS i, po njegovom mišljenju, neopravdano koče imenovanje Gavrankepetanovića.

alt

U prilog toj tezi nudi još jedan argument koji je nekako izmicao pažnji javnosti.

To je dokument iz marta ove godine u kojem Vlada FBiH donosi zaključak na zahtjev Privremenog upravnog odbora KCUS-a za imenovanje Gavrankapetakovića.

Kao što se može vidjeti u dokumentu koji objavljujemo, Vlada FBiH konstatira da je "PUO KCUS-a napravio proceduralnu grešku te da je umjesto traženja prethodne saglasnosti zatražio naknadnu saglasnost".
Vlada FBiH zato vraća molbu za saglasnost Privremenom upravnom odboru KCUS-a da je ispravi te u roku od 48 sati ponovo dostavi o čemu će se Vlada FBiH - Federalno ministarstvo zdravstva očitovati, zaključila je Vlada.

Znači, u cijelom procesu izbora novog generalnog direktora i molbe PUO KCUS-a za saglasnost za imenovanje, ispada da je sporna samo jedna riječ i da je to moglo biti riješeno u roku od 48 sati?

Nigdje ni u tragovima Rimčevih "obrazloženja" da je "saglasnost izostala zbog bitnih nedostataka i nepravilnosti", kako je iz Ministarstva zdravstva saopćeno i prije (u februaru) i poslije (april) ovog zaključka Vlade FBiH.

Zbog toga se Zulić opravdano pita - koji je "pravi" Rimac i koja je "prava" Vlada - da li oni koji su ukazali samo na proceduralnu grešku ili pak oni koji još od Nove godine (molba za saglasnost je dostavljena krajem decembra 2023.) opstruiraju imenovanje Gavrankapetanovića, pravdajući to navodnim nepravilnostima.

Kako bi istjerao istinu načistac, Zulić se obratio dopisom Vladi FBiH.

Pozivajući se na Zakon o slobodi prostupa informacijama u FBiH, tražio je Zulić stenogram sa "70. hitne sjednice Vlade FBiH u dijelu informaciji Federalnog ministarstva zdravstva u vezi davanja saglasnosti za imenovanje generalnog direktora KCUS-a i diskusije po ovoj tačci" (sjednica na kojoj je konstatirana proceduralna greška u dopisu KCUS-a, op.a.).

Nije ga dobio...

alt

 "Sekretar Vlade FBiH me je obavijestio da ne može udovoljiti mom zahtjevu iz razloga što je Poslovnikom o radu Vlade FBiH, propisano da se pismeni i tonski transkripti smatraju povjerljivim materijalom.

Na službenoj web stranici Vlade FBiH je objavljen Indeks registar informacija koje su pod kontrolom Vlade FBIH – GS broj: 06-02-260-1/2015 od dana 29.11.2019. godine.

Istim je propisano da Sekretar Vlade FBiH obavezno odobrava pristup sljedećim informacijama: Stenografske bilješke sa sjednica Vlade FBiH, ako Vlada FBiH odluči da odobri pristup tim materijalima.

Kao član Upravnog odbora UKC Sarajevo smatram da mi Vlada FBiH može odobriti uvid u traženu informaciju, jer kao član ali i drugi članovi UO imamo pravo na tačno informiranje.

Šteta koja je nastala ili će tek nastati može imati iznimno visoku cijenu, pa je sa ciljem utvrđivanja istine potrebno da se čuje i službeni stav koji je iznio federalni ministar na 70. hitnoj sjednici Vlade FBiH, jer zaključak koji je nastao kao plod te sjednice ide u dijametralno suprotnom smjeru od onog što svojim vlastitim aktima tvrdi FMZ (Federalno ministarstvo zdravstva, op.a.).

Na kraju i mi kao članovi UO koje predlažu osnivači moramo tačno informirati iste.
Ako nam nije cilj istina, onda ne znam šta je cilj", naveo je Zulić u novom dopisu Federalnoj vladi.

Sprovodio vlastitu "istragu"

Podsjetimo da je Rimac sprovodio i vlastitu "istragu", navodno zbog neispravne dokumentacije Gavrankapetanovića, ali je i tu stigao do zida - institucije kojima se obraćao nisu vidjele ništa sporno u "papirima".

Međutim, ni to nije bilo dovoljno da bi potpisao saglasnost.

Uostalom, kako je u jednom dopisa Rimac poručio "nijednim propisom nije definiran rok za davanje saglasnosti za izbor generalnog direktora', piše Raport.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...