VIŠKOVIĆ I DODIK SLAGALI JAVNOST: Kako je od obećanja da će biti najtransparentnija, Vlada RS postala najzatvorenija?!

Brojni sumnjivi ugovori vrijedni desetine miliona maraka se kriju od javnosti, zakoni čije se donošenje najavljuje izvan Vlade, te brojni ministri kojih gotovo i nema u javnosti, smatra struka

  • Politika

  • 01. Sep. 2024  

  • 0

RS se nalazi u vremenu nikad većih problema u radu institucija međutim javnost dobija sve manje informacija o tome šta se dešava iza kulisa i ko je odgovoran za ovakvo stanje. Vlada RS  umjesto otvorenosti kada su u pitanju informacije od javnog značaja, nalazi nove načine da novinarima uskrati pravo na pristup informacijama, prenosi BN televizija.

"Ovo će biti najtransparenija Vlada RS, a javnost će imati uvid u rad svih zvaničnika Vlade", govorio je Radovan Višković 2018. godine prilikom predstavljanja ekspozea.

Međutim u narednim godinama dolazi do skrivanja brojnih važnih informacija, što otvara pitanje da li smo umjesto otvorene dobili najzatvoreniju Vladu RS?

Nikad više gorućih problema, a nikad manje odgovora zvaničnika na pitanja o istim. Radovan Višković je više puta odbio da objasni da li je direktor Investiciono-razvojne banke RS Dražen Vrhovac smijenjen ili je podnio ostavku? Takođe, premijer nije htio da govori ni o hapšenjima u Šumama RS. Ovo su samo posljednji slučajevi za koje se javnost interesovala a od kojih premijer bježi.

Novinari su na istom događaju ponovo pokušali da pitaju premijera o hapšenjima u šumama, gdje među privedenim licima ima i kadrova SNSD-a, međutim bezuspješno, a u namjeri da izbjegne pitanja novinara, premijeru je pomoglo i obezbjeđenje.

Pokušaji novinara da do informacija čije objavljivanje nije ugodno za zvaničnike dođu drugim putem, preko službenika za odnose s javnošću, često završe bezuspješno. Onaj ko bježi od pitanja, kategorični su u opoziciji: ili nešto krije ili nema odgovore na ono u šta bi zbog funkcije koju obavlja i te kako trebalo da bude upućen.

"U cijelom ovom konteskstu političkih i ekonomskih dešavanja u Republici Srpskoj ja vjerujem da ni Radovan Višković nema pojma šta se dešava, jer je on samo na papiru predsjednik Vlade, a zna se ko vuče konce u Republici Srpskoj to je Dodik, i sada taj svoj uski krug svodi na članove svoje porodice, na uži krug svojih najbližih ljudi", smatra predsjednik Narodnog fronta Jelena Trivić.

Brojni sumnjivi ugovori vrijedni desetine miliona maraka se kriju od javnosti, zakoni čije se donošenje najavljuje izvan Vlade, te brojni ministri kojih gotovo i nema u javnosti, smatra struka, otvara pitanje da li imamo javne institucije ili pojedince koji se ponašaju kao da su resori njihovo privatno vlasništvo?

"Ja bih rekla da je kontinuitet tog vladanja zapravo taj politički stil gdje imamo situaciju da jedan čovjek, ali on nije na čelu vlade odlučuje o svemu pa samim tim preuzima i ono što će se reći u ime te Vlade, kao što će najaviti donošenje zakona, određene nadležnosti iz domena Vlade i time pokazuje ko drži konce vlasti u Republici Srpskoj", kaže politikolog Tanja Topić.

"Čovjek je predsjednik Vlade, nalazi se na odgovornoj funkciji koji bi trebalo da ima odgovor na sve relevantne događaje koji se dešavaju, međutim očigledno ne želi da se posveti svim tim problemima znajući da bi se moglo postaviti pitanje ili njegove odgovornosti ili odgovornosti njegovih saradnika", smatra novinar iz Banjaluke Vladimir Šušak.

Otvorenost ni ranije nije bila na prvom mjestu kada je u pitanju rad institucija, međutim nakon uvođenja sankcija stanje se dodatno pogoršalo, smatraju naši sagovornici, jer su zvaničnici sada sve manje u stanju da pruže konkretan odgovor na pitan

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...