UGLEDNI IZRAELSKI NOVINAR GIDEON LEVY: Nakon svih pritisaka i ponižavanja na Zapadnoj obali, iznenađeni ste povratkom bombaša samoubica?

Levy je izrazio čuđenje zbog objašnjenja koja izraelski analitičari daju za porast nasilnog palestinskog otpora na Zapadnoj obali, opisujući ga kao iznenađujuće, jer ga pripisuju ”iranskom novcu”.

  • Svijet

  • 02. Sep. 2024  

  • 0

Izraelski kolumnista Gideon Levy započeo je svoj članak u novinama Haaretz opisom očajne situacije koja vlada na Zapadnoj obali, gdje Izrael komada teritorije i sprovodi represiju nad Palestincima koje ubija i nemilosrdno napada. Ovaj period je opisao kao najteži za Palestince još od 2002. godine.

Levy dodaje da je u proteklih 11 mjeseci oduzeto i ukradeno na desetine hiljada hektara. Gotovo da nema brda na Zapadnoj obali bez izraelske zastave ili doseljeničke ispostave koja će jednog dana postati grad. Blokade na putevima su se također vratile u punoj snazi. Ne možete se kretati s jednog mjesta na drugo na Zapadnoj obali a da ne naiđete na te blokade, gdje čekanje i poniženje traju satima. Ne možete ništa planirati u stvarnosti u kojoj je najmanje 150.000 ljudi izgubilo sredstva za život, nakon što su im uskraćene prilike za posao u Izraelu u potpunosti. Od napada 7. oktobra svi su kažnjeni. Jedanaest mjeseci bez plate ostavlja trag.

Čudovišta se bude

Sve je to, kako je rekao, natjeralo “čudovišta da se probude iz sna” i potaknulo povratak bombaša samoubica. Navodi da je posljednjih sedmica posjetio Jenin, Tulkarem, Qalqilya, Ramallah i Hebron na Zapadnoj obali. Iako Zapadna obala nije igrala nikakvu ulogu u napadu 7. oktobra 2023. godine, piše Levy, nakon tog napada tri miliona Palestinaca nastanjenih na tom području probudili su se u novoj realnosti ₋ ne zato što je prethodna stvarnost bila humana ili legitimna. Sa žudnjom za osvetom i iskorištavanjem prilika, nemilosrdni pritisak izraelske čizme na vrat Zapadne obale postao je još jači.

Levy je izrazio čuđenje zbog objašnjenja koja izraelski analitičari daju za porast nasilnog palestinskog otpora na Zapadnoj obali, opisujući ga kao iznenađujuće, jer ga pripisuju ”iranskom novcu”. Kaže kako sve objašnjavaju ”iranskom hobotnicom”, što je ismijao, rekavši kako ispada da su ”Palestinci spremni počiniti samoubistvo da bi dobili nešto novca”.

Intenziviranje sukoba

Nastavio je komentirati ono o čemu govore izraelski analitičari, rekavši: “Kako je lako sve pripisati Iranu. Izraelci to vole raditi. Postoji đavo i on je Iranac, i on je kriv za sve.”

Naglasio je da bi intenziviranje sukoba bio moguć i razumljiv razvoj događaja s obzirom na ono što se dešavalo na Zapadnoj obali i u Gazi u proteklih 11 mjeseci, dodajući da je jedino iznenađenje što se to nije dogodilo ranije, prenosi Al Jazeera.

Istakao je da je ubijanje i ponižavanje koje je bilo dozvoljeno u Gazi sada dozvoljeno i na Zapadnoj obali. Izraelski vojnici su shvatili ovu činjenicu, pa se i njihovo ponašanje prema Palestincima promijenilo u skladu s tim. ”Ako nismo u Gazi, bar da se ponašamo kao da smo tamo”, rekao je. Pitajte bilo kojeg Palestinca kroz šta je prošao. Nikad nije postojao veći očaj nego sada.

Gideon Levy završio je svoj članak pitanjem: ”I nakon svega ovoga, očekujete da neće biti terora?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...