NOVINARI BBC-a UŠLI U KAMP ZA OBUKU UKRAJINSKIH REGRUTA I OSTALI U ŠOKU: "Pa pogledajte koliko ti ljudi imaju godina!"

‘Možemo doći do Moskve i pokazati šta Ukrajina znači i kakvi su naši momci - pravi Kozaci!‘

  • Evropa

  • 03. Sep. 2024  03. Sep. 2024

  • 0

Ekipa BBC-a dobila je pristup tajnoj lokaciji za obuku novih ukrajinskih regruta u regiji Černihiv, gdje se nove snage po ubrzanom programu priprema za slanje na bojno bolje u pokušaju da se zaustavi do sada nezaustavljivo napredovanje Moskve na ratištu u Donecku.

Bez obzira na sav metež, pucnjavu, simulaciju borbi i zapovjedi instruktora na poligonu, BBC piše da je najupečatljiviji prizor dob novih regruta, za koje se čini se da su većina u 40-im i 50-im godinama života.

Jedan od pripadnika ove jedinice sijedih glava je, piše BBC, Rostislav iz regije Odesa, suprug i otac dvoje djece, koji je još prije mjesec bio vozač, a već idućeg mjeseca bi se mogao naći u borbama na ruskom tlu, gdje Kijev namjerava zadržati teritorij koji je zauzeo u regiji Kursk tokom munjevitog upada prije mjesec dana.

"Mislim da je to prava stvar", kaže on o ukrajinskoj operaciji. "Pogledajte koliko su dugo na našoj zemlji. Toliko dugo patimo, moramo nešto poduzeti. Ne može čovjek samo sjediti dok oni zauzimaju naš teritorij. Što ćemo onda? Hoćemo li postati njihovi robovi?", kaže Rostislav.

Britansko ministarstvo odbrane procjenjuje da je samo u maju i junu  u Ukrajini Rusija imala 70.000 žrtava, a na bojno polje šalju mase ljudi, s čime se Ukrajina pokušava nositi što bolje može.

‘Ko nije spreman, ne ide na ratište‘

Dvije i pol godine nakon početka rata, Kijev očajnički traži dodatne vojnike te je na snagu stupio novi zakon kojim je snižena dob za muškarce sa 27 na 25 godina. Vojna služba za žene nije obavezna.

Potraga za mladim ročnicima nije uspjela kad je ova skupina muškaraca u pitanju. Svi koje je ekipa BBC-a zatekla tamo već su prošli 30 dana osnovne obuke, a sada prolaze drugačiju obuku - saniranje slomljenih kostiju, rane od metaka i katastrofalno krvarenje - uz korištenje medicinske opreme isporučene sa Zapada.

Iako je simulirano pružanje hitne pomoći tokom vježbi nešto sasvim drugo od one koja se pruža u uvjetima na frontu. Jedan vojnik iz pratnje novinarske ekipe kaže da ako novi vojnici ne steknu dovoljno borbenih vještina, neće biti poslani na ratište. "Nećemo ih poslati u smrt", kaže on.

Ipak, moglo se čuti pritužbe, posebice od strane profesionalnih vojnika, navodi BBC, da su nepripremljeni regruti slani na druge dijelove bojišnice bez odgovarajuće obuke i prerano gurnuti u borbu.

Ukrajina loše stoji na ključnim dijelovima ratišta kod kuće, ponajviše oko strateški važnog grada Pokrovsk u Donecku. No, prošlomjesečni upad u Rusiju podigao je moral i dao ratu novu dimenziju.

Ipak, Kijev sada vodi bitke na još jednoj fronti i radi se o velikom kockanju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Njegovi generali moraju donijeti teške strateške odluke o tome kamo će poslati svoje nove snage.

Maksim, 30-godišnji građevinar po struci, izgleda kao najmlađi u skupini. "Moramo vježbati, vježbati i opet vježbati. Što više vježbamo, više ćemo naučiti ovdje. To će nam pomoći na prvoj liniji", kaže Maksim. Na pitanje kamo će biti raspoređen odgovorio je su "spremni braniti svoju zemlju bilo u Donbasu ili u Kursku", kaže ponosno, ali uz nervozan smijeh.

Iskustvo iz Kurska

"Ruske vojnike koji su se predali uzeli smo kao ratne zarobljenike. Ruse koji su nas napali, ubili smo", opisao je šturo jednu vježbu ukrajinski zapovjednik kodnog imena Oluja, čija je 22. mehanizirana brigada prva ušla na ruski teritorij i sada se vratio pa može ispričati svoju priču.

"Otišli smo daleko u područje Kurska. Bili smo sami kao napadački tim. Bili smo na stranom tlu i osjećali smo se kao stranci. Ne u našem domu". "To smo mi, unutra", kaže on pokazujući video snimku oklopnog transportera kako juri kroz rusko selo na svom telefonu. Na pitanje kako je bilo boriti se s Rusima na njihovom domaćem terenu, kaže da je bilo straha. "Bio sam zabrinut sam za sebe i za svoju skupinu, za svoje vojnike, za sve".

Kao i svi ukrajinski vojnici s kojima se ekipa BBC-a susrela, i Oluja je posve razumljivo nevoljko davao bilo kakve operativne informacije koje bi mogle pomoći Rusima. Upitan koliko dugo će ostati na ruskom teritoriju kada se vrati tamo, u svom odgovoru nije otkrio ništa.

"Mi ispunjavamo zadatke. Bit ćemo tamo koliko nam se kaže. Ako nam se kaže da idemo naprijed, ići ćemo naprijed. Ako nam kažu da se povučemo, povući ćemo se". "Ako dobijemo zapovijed da idemo naprijed, možemo doći do Moskve i pokazat ćemo što Ukrajina znači i kakvi su naši momci - pravi Kozaci", dodao je.

Izvještavano je ranije da je Ukrajina poslala do 10.000 elitnih vojnika u Rusiju u svrhu brzog napredovanja. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je Kijev pretrpio tisuće žrtava, a glavni zapovjednik ukrajinske vojske, general Oleksandr Sirski, objavio je da su Rusi sada poslali 30.000 vojnika u odbranu Kurska. Sve te brojke teško je provjeriti.

‘Jednu stvar je mogu podnijeti‘

Vojnik kodnog imena Producent otac je dvoje djece koju nije vidio tri godine. Oni su s majkom pobjegli u Italiju u prvim tjednima nakon ruske invazije u februaru 2022. godine. "Želim da ovaj rat završi", govori umorno. "To je zato što nema razloga za ovo. Jedan čovjek, Vladimir Putin, napao je našu zemlju. Dakle, što nam je činiti? Moramo braniti svoj dom. Obrana, obrana, obrana. Ali Ukrajina je manja zemlja", dodaje.

Neusklađenost između Moskve i Kijeva ostaje ključna nit stalnog poziva predsjednika Zelenskog na veću zapadnu pomoć. Prelijevanjem borbi u Rusiju, Ukrajina je ohrabrila svoje građane, ali je zabrinula neke saveznike koji i dalje strahuju od odgovora Putina i širenja sukoba.

Do sada je ruski čelnik uglavnom ignorirao, barem javno, napad na vlastitom tlu. Kijev kaže da, za razliku od Rusije, nema neograničene rezerve vojnih obveznika za slanje na ratište.

Predsjednik Zelenski tvrdi da je mnogo veća američka i europska pomoć u protuzračnoj odbrani potrebnija nego ikad i da Ukrajincima pod hitno treba dati dozvolu za korištenje zapadnih projektila dugog dometa za udaljenije udare u Rusiji. Pogotovo sada kada Kijev vodi bitke i u zemlji i u inozemstvu.

Dok je ekipa BBC-a napuštala ukrajinski vojni poligon, iscrpljeni vojnici su se izležavali na tlu, mnogi s bocom vode i cigaretom u ruci.

Rostislav, koji čezne za povratkom u svoju Odesu, vjeruje da je ukrajinski predsjednik potpuno u pravu. "Rusi mogu dosegnuti naš teritorij s oružjem dugog dometa, a mi nemamo takvo oružje da dosegnemo njihov teritorij. Ne možemo više ovo podnijeti", objašnjava on. "Željeli bismo pogoditi Moskvu kako bismo okončali ovaj prljavi rat. Djeca i civili pate, svi", zaključuje on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...