UKRAJINCI UPALI U JOŠ JEDAN GRAD U RUSIJI: Kliznom bombom sravnili zgradu sa zemljom

U početku je izgledalo da je riječ o kratkotrajnom i plitkom ukrajinskom napadu, ali se situacija ubrzo pretvorila u nešto mnogo opasnije za Ruse u Kursku.

  • Svijet

  • 16. Sep. 2024  

  • 0

Ukrajinski ratni inženjeri su u četvrtak, 12. septembra, probili rusku odbranu u blizini pograničnog sela Novi Put, oko 30 kilometara zapadno od dela Kurske oblasti pod kontrolom Ukrajine, piše Forbs.

U početku je izgledalo da je riječ o kratkotrajnom i plitkom ukrajinskom napadu, ali se situacija ubrzo pretvorila u nešto mnogo opasnije za Ruse u Kursku.

Ukrajinski oklopni kamioni su velikom brzinom prošli Novi put i napredovali nekoliko kilometara ka najbližem gradu Vesoloe. Sada je ukrajinska vojska „došla do južnog predgrađa Vesoloe i praktično preuzela kontrolu“, izvjestio je ukrajinski Centar za odbrambene strategije.

Najkasnije u subotu ukrajinski tenkovi su ušli u grad, a u nedelju je ukrajinski bombarder bacio satelitski navođenu kliznu bombu na navodne ruske položaje u zgradi u centru grada. Zgrada je sravnjena sa zemljom, a sve je posmatrao dron iz vazduha.

Za ruski garnizon oko grada kaže se da se sastoji od velikog broja slabo obučenih mladih regruta koji je trebalo da odsluže samo godinu dana vojnog roka i, prema politici Kremlja, nije trebalo da učestvuju u aktivnim borbama.

Ruske snage u sjevernoj Ukrajini i južnoj Rusiji u velikoj meri se oslanjaju na regrute u pokušaju da se odbrane od ukrajinskih upada u Kursk. To je jedan od glavnih razloga zašto su Ukrajinci tako brzo uspeli da napreduju u regionu. Loš je znak za Ruse što odbrana grada Vesoloa zavisi i od neobučenih mladića u ranim dvadesetim.

Ako Rusi na ovaj najnoviji napad reaguju kao na širu ukrajinsku invaziju na Kursk, moguće je da će na kraju poslati neke od svojih bolje obučenih snaga da zaustave ukrajinsko napredovanje, piše Forbes.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...