ON SE ODAVNO OTEO KONTROLI: EU ministri javno kritikovali Mađarsku zbog nepoštovanja pravila Unije

Mađarska je preuzela rotirajuće predsjedavanje EU-om u julu, a Orban je odmah iznenadio mnoge posjetom Moskvi kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je naljutilo nekoliko njegovih kolega iz EU-a.

  • Evropa

  • 03. Sep. 2024  

  • 0

Visoki vladini ministri iz Irske, Luksemburga i Belgije u utorak su javno kritikovali Mađarsku i vladu premijera Viktora Orbana, dovodeći u pitanje njihovo poštivanje vrijednosti i standarda Europske unije.

Mađarska je preuzela rotirajuće predsjedavanje EU-om u julu, a Orban je odmah iznenadio mnoge posjetom Moskvi kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je naljutilo nekoliko njegovih kolega iz EU-a.

“Pitat ću svog kolegu (mađarskog ministra za europske poslove Janosa Boku) da li planira sutra put u Moskvu, jer se čini da je to uobičajeno za mađarske političare,” izjavio je luksemburški ministar vanjskih poslova Xavier Bettel na sastanku u Budimpešti.

Orbanova vlada izazvala je nezadovoljstvo unutar EU zbog bliskih veza s Rusijom, neprijateljskog stava prema migrantima i LGBTQ+ pravima te kontrole javnih medija. Milioni eura iz EU fondova su zamrznuti zbog zabrinutosti za demokratiju u Mađarskoj.

Ministri iz Belgije, Luksemburga i Irske održali su zajedničke sastanke s predstavnicima mađarskih medija, civilnog društva i LGBTQ+ zajednice prije sastanka kojim je predsjedavao Boka.

“Ljudska prava, osnovne slobode i vladavina prava su izuzetno važni za nas u Irskoj,” izjavila je irska ministrica Jennifer Carroll McNeill.

Ministri su svoja stajališta iznijeli direktno pred mađarskim TV kamerama, što je rijedak i potencijalno neugodan trenutak za Mađarsku unutar EU-a, zaključuje AP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...