EVROPA SPREMA BOLAN UDARAC ZA ORBANA: "Zažalit će što se petljao tamo gdje mu nije mjesto"

“Čak i prije rata između Rusije i Ukrajine, napetosti između EU i Mađarske rasle su godinama. Pod Orbanom, zemlja nazaduje u demokratskim normama i vladavini prava, ali i ometa glatko funkcionisanje EU blokirajući donošenje zakona ili finansiranje kako bi stekla ustupke u nepovezanim područjima”.

  • Evropa

  • 15. Jul. 2024  

  • 1

Ministri vanjskih poslova Evropske unije planiraju zaobići Mađarsku organiziranjem vlastitog summita vanjskih poslova u augustu umjesto da putuju u Budimpeštu na događaj premijera Viktora Orbana, prenosi Dnevno.hr pisanje lista Politico.

Naime, Mađarska, koja trenutno predsjeda Vijećem EU, planira ugostiti summit vanjskih poslova u Budimpešti 28. i 29. augusta, što će biti ključna prilika za Orbana da pokuša oblikovati vanjskopolitičku agendu bloka i za njegovog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjártóa da bude u centru pažnje.

Međutim, nakon što je Orban blokirao pomoć Ukrajini i poduzeo svojevrsne mirovne posjete Vladimiru Putinu i Xi Jinpingu, koje nije koordinirao s 26 drugih nacionalnih lidera EU, mnogi ministri vanjskih poslova traže način da izbjegnu postati figure u, kako vjeruju, još jednoj Orbanovoj propagandnoj predstavi.

Borell stupa na scenu

Tu, navodi Politico, na scenu stupa Josep Borrell, šef vanjske politike EU, koji će navodno pozvati ministre na “formalno” vijeće vanjskih poslova u isto vrijeme kad bi trebao biti i Orbanov summit. Tako barem tvrde trojica EU diplomata s direktnim saznanjima o planu koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljive prirode poteza.

Ovo sve dolazi nakon što je Bálint Ódor, mađarski delegat u EU, oštro kritikovan od svojih kolega na sastanku ranije ovog mjeseca, pri čemu je Slovačka bila jedina zemlja koja se nije izjasnila. Ministri se sada nadaju da će bojkotovanjem summita vanjskih poslova ograničiti mađarsko provociranje.

“Ako postoji formalno vijeće vanjskih poslova, koje organizira visoki predstavnik [Borrell] isti dan, ministri neće moći otići u Budimpeštu”, rekao je jedan od diplomata za Politico dok je drugi dodao da bojkotovanjem sastanka u Budimpešti ostali ministri žele ‘poslati jasnu poruku da Mađarska ne govori u ime EU.’

Napetosti između EU-a i Mađarske rastu već godinama

“Čak i prije rata između Rusije i Ukrajine, napetosti između EU i Mađarske rasle su godinama. Pod Orbanom, zemlja nazaduje u demokratskim normama i vladavini prava, ali i ometa glatko funkcionisanje EU blokirajući donošenje zakona ili finansiranje kako bi stekla ustupke u nepovezanim područjima”, navodi Politico.

Ministri drugih zemalja EU već su jednom ignorisali Mađarsku. Na prvom sastanku mađarskog predsjedništva, održanom u Budimpešti radi rasprave o industrijskoj politici, pojavilo se samo sedam ministara iz drugih zemalja. Nijedan komesar također nije prisustvovao.

“Bojkotovanje onoga što bi trebao biti vrhunski događaj za zemlju koja predsjeda i koja se želi prikazati na svjetskoj sceni, još je veći udarac, namijenjen da Orbanu oduzme vjetar iz jedara. Jedan diplomat se našalio da “nažalost” njihova zemlja neće moći prisustvovati Orbanovom događaju ako Borrell organizira kontrasastanak. Plan je već neformalno raspravljen s nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku i Njemačku. U srijedu će Borrellov tim predstaviti plan stalnim predstavnicima svih 27 zemalja članica EU”, tvrdi Politico.

Analitičar: ‘On želi što prije zaustaviti rat’

Podsjetimo, odlazak Orbana u Kijev, Kremlj i Peking za Dnevno.hr je komentirao geopolitički analitičar Branimir Vidmarović koji smatra da je riječ o jačanju Orbanove slike na domaćem terenu.

Motivacija Orbana je sasvim sigurno jačanje svoje slike u Mađarskoj. Od političkih motiva, to je i pokazivanje svoje nezavisnosti od Evropske unije, pokazivanje dosljednosti između riječi i djela i također se pokušava kao Erdogan nekad na globalnom nivou prikazati kao mirotvorac što je zasigurno prestižnije”, smatra Vidmarović. Što se tiče stava Orbana i Mađarske oko Ukrajine, Vidmarović je rekao kako treba uzimati u obzir činjenicu da starije društvo Mađarske uvijek ima općenito problem s Ukrajinom, zbog historije, mađarske manjine, položaja i tako dalje.

Orban je uspio dogovoriti s Ukrajinom 11 tačaka poboljšanja odnosa mađarske manjine u Ukrajini što mu je plus u domaćoj priči. Isto tako smatra da treba zadržati dobre odnose s Rusijom, da ne treba birati stranu, da ukrajinski rat jest tragedija. Dakle on nema drugačiji pogled o ratu u Ukrajini u smislu da umanjuje žrtvu Ukrajine, ali se razlikuje od Bruxellesa jer smatra da to nije potpuni evropski rat i želi ga što prije zaustaviti”, smatra Vidmarović.

Analitičar je uvjeren kako se Orban sprema za povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću. “Očito on očekuje da će se Trump vratiti, komunicira jednako dobro s Trumpom, Putinom i Kinezima. On je tu četvrta tačka koja spaja i jako dobro se u tom snalazi. Priče o tome da je on ruski igrač, to su gluposti. On ima određeni stav prema Rusiji, nije prijateljski, nego objektivan i da treba sarađivati, ali za početak da treba rat zaustaviti”, rekao je Vidmarović nedavno za Dnevno.hr.

Savjetnik tvrdi: ‘Orbanov plan za mir je na stolu svakog premijera EU-a’

Inače, Orban je navodno, nakon svoje mirovne misije u periodu od 2. do 11. jula kada je posjetio Ukrajinu, Rusiju, Kinu i SAD, poslao liderima EU-a prijedloge o načinima rješavanja rata u Ukrajini.

Kako prenosi TASS, Orbanov politički tajnik Balazs Orban poručuje da je mađarski akcijski plan na stolu svih evropskih šefova vlada.

“Premijer je pisanim putem izvijestio lidere Evropskog vijeća o rezultatima prve faze pregovora, mirovnoj misiji i prijedlozima Mađarske. Ako Europa želi mir i želi imati odlučujući glas u rješavanju vojnog sukoba i zaustavljanju krvoprolića, onda sada mora razviti i promijeniti svoj politički smjer”, rekao je savjetnik šefa vlade u intervjuu za novine Magyar Nemzet.

Tvrdi kako je “Orbanov plan sada na stolu svakog premijera EU-a”, a taj plan sadrži ‘realnu procjenu situacije, realne ciljeve i odgovarajući raspored akcija’. “Na tome se temelji naš pristup”, kazao je Balazs Orban.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...