KAKO JE OŠAMARIO DODIKA: Vučić ne želi da ima još jednog sebe s druge strane Drine

Nedugo nakon što mu je Dodik dodijelio epitet  “Ujedinitelj”, Vučić je, čini se, postao razjedinitelj Dodikove želje da njegovoj struji, bar indirektno, uputi podršku na lokalnim izborima koji kucaju na vrata.

  • Politika

  • 04. Sep. 2024  

  • 2

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “ošamario” je predsjednika manjeg bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Nedugo nakon što mu je Dodik dodijelio epitet  “Ujedinitelj”, Vučić je, čini se, postao razjedinitelj Dodikove želje da njegovoj struji, bar indirektno, uputi podršku na lokalnim izborima koji kucaju na vrata.

Ili, da bar to izgovori.

- Sve poznajem, ali kao predsjednik Republike Srbije, imam odnose sa rukovodstvom Republike Srpske. Nikada se nisam miješao u kampanju, osim što mogu da kažem šta mislim o nečijem razvoju i čuvanju interesa Republike Srpske – u ove riječi, stao je Vučićev odgovor na pitanje da li neka politička opcija u Srpskoj može da očekuje njegovu podršku na lokalnim izborima, dok je, Dodik, ni manje, ni više, stajao iza njega (pogledati na 1:38:45).

 
Šta se krije iza Vučićeve neodređenosti – pitali smo analitičare.

- Takva izjava priliči nekome ko predstavlja neku državu, a ne političku stranku. Nažalost, predsjednik Vučić takvu izjavu nikad ne daje u Srbiji. Ono što je izjavio u Stanarima je primjereno, ali on to krši svaki dan u Srbiji, time što promoviše jednu političku stranku – smatra Cvijetin Milivojević.

“Djevojka za pokazivanje”

Kaže da je dobro to što je Vučić takvu izjavu dao pred Dodikom, koji se, prema njegovim riječima, na lokalnim izborima, održanim u decembru prošle i junu ove godine, “ponašao kao promoter Srpske napredne stranke”.

- On je time navukao gnjev onog dijela birača u Srbiji, koji ne glasaju za Srpsku naprednu stranku. Tada je ispalo da Dodik ne živi u Laktašima i Banjaluci, nego u opštini Savski venac u Beogradu. Baš je dobro što mu je Vučić na ovakav način odgovorio, jer se Dodik, u izbornim kampanjama, u posljednjih dvanaest godina, ponašao kao neka vrsta “djevojke za pokazivanje”, koju Vučić i njegovi saradnici vodaju po mitinzima SNS i prikazuju na biralištima, faktički dajući sugestiju građanima Srbije, koji su porijeklom sa druge strane Drine, da je i njihova obaveza da glasaju za istu političku stranku. Dodik je, ovim, dobio neku vrstu šamara – kategoričan je Milivojević.

FOTO: BEZ CENZURE ZVANIČNI KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOTFOTO: BEZ CENZURE ZVANIČNI KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Smatra da će, i pred ove izbore, svi iz vlasti i opozicije u Srpskoj, tražiti podršku od Vučića, a da će je, neki, i dobiti. Ako ne direktno, Vučić će se, kaže Milivojević, potruditi da svojim činjenjem ili nečinjenjem, uzdrma Dodikovu poziciju.

- Nije Dodik jedini koji je glasao u Srbiji na lokalnim izborima, glasala je i Jelena Trivić i još neki drugi. Vučić ne želi da ima još jednog sebe s druge strane Drine. Zato mislim da želi da, u većini gradova BiH, pobijedi neko od opozicionih kandidata i da odborničku većinu imaju koji nisu iz Dodikove stranke. To je i više nego jasno – smatra Milivojević.

“Indirektna podrška”

Prema riječima političkog analitičara Velizara Antića, Vučić je rekao istinu kada je rekao da vlast iz Srbije, zvanično, ne podržava nijednu političku partiju na izborima u Srpskoj.

-Međutim, ako malo detaljnije pogledamo kako se vlast Srbije odnosila prema izborima u Srpskoj, mogli bismo konstatovati da je indirektna podrška za Opšte izbore 2018. godine bila prema SNSD-u i njihovim koalicionim partnerima, dok je ta podrška na izborima 2022. godine bila neuporedivo manja, pa bismo mogli konstatovati da je, na tim izborima, vlast Srbije bila neutralna – smatra Antić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJAFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Za sada, kaže, ne vidi ništa što bi upućivalo na to da će Vučić podržati vlast ili opoziciju na predstojećim lokalnim izborima u Srpskoj.

- Ja verujem da na ovim izborima i neće doći do podrške jednoj ili drugoj strani, mada će preko medija naklonjenih vlastima, i posjeta predsjednika Vučića Stanarima, biti predstavljena kao indirektna podrška vlastima u Srpskoj – zaključio je on.

(Srpskainfo.com)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...