"REKLI SU MI DA SAM OSVOJIO 63 MILIONA GLASOVA": Trump prvi put priznao da je izgubio izbore 2020. godine od Bidena

"Osvojio sam milione glasova više nego kada sam pobijedio na prethodnim izborima. Rekli su mi da sam osvojio 63 miliona glasova i da ću pobijediti. Ali nisam mogao da pobijedim... Izgubio sam 'za dlaku' i - vidite šta se dogodilo sa svijetom", izjavio je on.

  • Svijet

  • 04. Sep. 2024  

  • 0

Bivši predsjednik SAD i kandidat Republikanske partije na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Trump priznao je da je "za dlaku" izgubio u trci za Bijelu kuću 2020. godine.

U opširnom intervjuu koji je dao popularnom podkasteru Lexu Fridmanu i koji je emitovan u utorak, Trump je ponovio tvrdnju o izbornoj krađi prije četiri godine, ali je priznao da je pretrpio poraz od svog tadašnjeg protivnika, demokratskog kandidata Joea Bidena. 

"Osvojio sam milione glasova više nego kada sam pobijedio na prethodnim izborima. Rekli su mi da sam osvojio 63 miliona glasova i da ću pobijediti. Ali nisam mogao da pobijedim... Izgubio sam 'za dlaku' i - vidite šta se dogodilo sa svijetom", izjavio je on.

Osvrnuvši se na rat u Ukrajini, istakao je da sebe smatra sposobnim da taj rat okonča ukoliko postane predsjednik, praveći poređenje sa odlazećim predsjednikom Bidenom i aktuelnom protivkandidatkinjom Demokratske stranke Kamalom Haris.

"Taj rat nikada nije trebalo da se dogodi. Biden je najgori predsjednik u historiji naše zemlje, a ona je vjerovatno još gora. Ali se rat dogodio, i sada je mnogo teže postići mirovni sporazum nego prije izbijanja sukoba", rekao je Trump, uz predviđanje da će broj žrtava biti još mnogo veći.

On je, međutim, naglasio da ima "precizan plan" kako da zaustavi taj rat i da je u odličnim odnosima sa predsjednicima Ukrajine i Rusije, a naročito sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U tom kontekstu, upozorio je na veliku mogućnost izbijanja Trećeg svjetskog rata i ukazao da bi bolje bilo da se "nešto brzo po tom pitanju uradi", a takođe je podsjetio da ratova nije bilo u vrijeme kada je on bio predsjednik.

Upitan kako izbjeći rat sa Kinom u 21. vijeku, Trump je odgovorio da za to postoje načini i da on ima "izvjesnu ideju" o tome kako pristupiti odnosima sa Kinom, ali da taj plan sada ne može da otkriva jer ga u tom slučaju "ne može efikasno upotrijebiti".

Na opasku da bi ishod američkih predsjedničkih izbora u novembru mogao biti neizvjestan, Trump je rekao da ne vjeruje da će trka za predsjednika biti "tijesna".

"Ne znam kako ljudi mogu da glasaju za nekog ko je uništio našu zemlju, za inflaciju i za lošu ekonomiju. Ali najgore je ono što su dozvolili da se dogodi na našoj granici... Mi vodimo u anketama i čini se da će biti tijesno, ali mislim da na kraju neće biti tako", zaključio je republikanski kandidat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...