BIDEN JE OGORČEN, VREMENA JE SVE MANJE: Američki plan propada, smrt izraelskih talaca promijenile su sve...

Nedavni optimizam je splasnuo i raste zabrinutost da će napetosti između izraelskog vodstva i Hamasa samo rasti.

  • Svijet

  • 04. Sep. 2024  04. Sep. 2024

  • 0

Američki i izraelski zvaničnici priznali su da je ubistvo šest talaca u Gazi tokom vikenda umanjilo napredak koji su posljednjih sedmica postigli pregovarači prema sporazumu o prekidu vatre između Izraela i palestinske organizacije Hamas, javlja Politico

Vijest o njihovoj smrti smanjila je nedavni optimizam da je dogovor blizu, budući da su obje strane predviđale jaku odmazdu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Također se brinu da će se napetosti između izraelskog vodstva i Hamasa samo nastaviti povećavati, potencijalno dodatno odugovlačeći pregovore.

"Ne izgleda dobro", rekao je jedan izraelski zvaničnik upućen u pregovore. “Još uvijek radimo na tome, ali ubijeni taoci su sve promijenili", dodao je. 

OD OPTIMIZMA DO DEFETIZMA

Ti strahovi, iako izraženi privatno, u oštroj su suprotnosti s onim što su američki zvaničnici objavili prošle sedmice.

Nakon što su se pregovarači sastali u Kairu 26. augusta, američki zvaničnici rekli su da su razgovori na pravom putu i da su optimistični da će uskoro biti postignut dogovor. Ostalo je još samo doraditi nekoliko sitnih detalja, rekli su tada.

Ali ti su mali detalji od tada postali velike prepreke i pokazalo se da ih je mnogo teže prevladati nego što su neki unutar administracije isprva očekivali.

Glavna sporna tačka između dviju strana je prisutnost izraelskih trupa duž filadelfijskog koridora — malog pojasa demilitariziranog graničnog područja koji odvaja Gazu od Egipta.

Netanyahu želi da tamo budu stacionirani barem neki od njegovih vojnika kako bi spriječili Hamas da koristi navodnu mrežu tunela za krijumčarenje oružja i boraca preko granice s Egiptom. Istodobno se vode i pregovori s Egiptom o tome ko će kontrolirati službenu granicu između Egipta i Gaze poznatu kao prijelaz Rafah. Međunarodna pregovaračka grupa, sastavljena od predstavnika Katara, Egipta, Izraela i SAD-a, prethodno je raspravljala o potencijalnom dovođenju treće strane da upravlja prijelazom.

Vijeće za nacionalnu sigurnost odbilo je komentirati status pregovora.

BIDEN FRUSTRIRAN NETANYAHUOM

Predsjednik Joe Biden sve je više frustriran Netanyahuom - njegova ljutnja je bila očigledna tokom vikenda kada je kratko odgovorio "ne" novinaru koji ga je pitao čini li izraelski premijer dovoljno da zaključi dogovor.

Ta otvorenost nije iznenadila neke od Bidenovih viših saradnika, koji su gledali kako se predsjednik ljuti na svog izraelskog kolegu zbog uvjerenja da Netanyahu produžava rat kako bi ostao na vlasti, prema dvojici zvaničnika koji nisu ovlašteni javno raspravljati o privatnim razgovorima.

Otkako je odustao od svoje kandidature za ponovni izbor, Biden je na postizanje dogovora o prekidu vatre prije izbora gledao kao na siguran način da osnaži vlastito nasljeđe - i da pomogne potpredsjednici Kamali Harris na izborima ovog novembra, rekli su zvaničnici. Pobjeda Harrisa također bi uljepšala Bidenovo poglavlje u historijskim knjigama.

A predsjednik je postao posebno emotivan nakon smrti ovog vikenda američkog državljanina, Hersha Goldberg-Polina, koji je bio zatočen u tunelima Gaze, rekli su zvaničnici. Bidena su emotivno dirnuli Polinini roditelji, koji su prošlog mjeseca iznijeli molbu u DNC-u, a on je rekao saradnicima da su ga njihovi mjeseci brige praćeni iznenadnom tugom podsjetili na nesnosno spor gubitak vlastitog sina Beaua od raka.

U međuvremenu, čini se da rastu napetosti između Izraela i Hamasa.

KRAJ RATA NEIZVJESTAN

Nakon smrti talaca u nedjelju, Netanyahu je održao govor, rekavši da neće pristati na kompromis po pitanju filadelfijskog koridora i odbacio svaku sugestiju da mu nije prioritet vraćanje Izraelaca kući iz Gaze.

“Ako napustimo [Filadelfijski koridor], možda se nećemo vratiti 42 godine”, rekao je. "Ovaj koridor je drugačiji od svih drugih mjesta - središnji je, određuje svu našu budućnost."

Hamas je u nedjelju objavio videosnimak šest ubijenih talaca, obećavajući da će ih objaviti u nadolazećim danima, uključujući ono što je grupa opisala kao njihove "posljednje poruke".

U isto vrijeme, stotine hiljada Izraelaca izašlo je u proteste širom izraelskih gradova, pozivajući vladu da brzo postigne dogovor o prekidu vatre i vrati preostale taoce živima kući.

U ponedjeljak su američki zvaničnici i dalje bili nepokolebljivi da je dogovor moguć, ali su odustali od svoje prethodno samouvjerene retorike da je dogovor blizu.

"Ne mogu garantovati određeni ishod, samo vjerujemo da je ishod koji je moguć", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. "To nije optimizam. To je pragmatizam", dodao je. 

Kirby je branio prethodne izjave administracije, rekavši da su "bile tačne".

"Ali također nikada nismo rekli da će biti lako", rekao je. "Ne mogu vam reći kako izgleda vremenska linija", zaključio je, piše Politico

(Prirodio: S. Begović)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...