DANAS SPREMAMO HERCEGOVAČKI KLASIK: Potrebno je samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja...

Jelo koje će vas odmah oduševiti i postati redovno na vašem kuhinjskom stolu. 

  • Gastro

  • 05. Sep. 2024  

  • 0

Danas pravimo hercegovački klasik - japrak. Jelo koje će vas odmah oduševiti i postati redovno na vašem kuhinjskom stolu. 

Sastojci:

Mljeveno meso - 450 gramaRiža - 70 gramaCrveni luk - 2 glaviceBiber - 1 kašičicaParadajz sos - 1 kašikaMaslinovo ulje - 3 kašikePeršun - 1/2 šoljeKopar - 1/2 šoljeSol - Po željiVinova loza - 25 listovaHljeb - po željiJogurt - po željiLimunov sok - 3 kašike 

Instrukcije:

  1. U jednoj od kuhinjskih posuda sjedinite meso, rižu, luk, sol, biber, peršun, kopar i 1.5 kašiku maslinovog ulja.

  2. Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.

  3. Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade.

  4. Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.

  5. Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo zagaranje jela.

  6. Dodajte oko 400 ml vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.

  7. Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.

  8. Poslužite uz hljeb i jogurt.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...