ZABORAVITE VISOKI HOLESTEROL: Manje je važan pokazatelj srčanog i moždanog udara kod žena od...

(...) drugih suptilnih znakova, pokazuje nova studija.

  • Zdravlje

  • 05. Sep. 2024  05. Sep. 2024

  • 0

Liječnici su dugo koristili razine kolesterola kao glavni pokazatelj potencijalnih kardiovaskularnih bolesti. Ali, nova studija na 28.000 američkih žena u srednjim 40-ima sugerira kako kolesterol nije najveći pokazatelj rizika od srčanog i moždanog udara.

Umjesto toga, visoke razine tvari zvane visokoosjetljivi C-reaktivni protein (hsCRP), pronađene u testu krvi, mogle bi biti bolji pokazatelj opasnih upala u tijelu, prenosi Daily Mail.

Stručnjaci iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu, SAD, otkrili su da žene s visokim razinama hsCRP-a imaju 70 posto veći rizik od velikog kardiovaskularnog događaja, poput srčanog udara. Za usporedbu, oni s višom razinom lošeg kolesterola imali su samo 36 posto veći rizik.

Razine hsCRP-a mogu porasti kao odgovor na upale u tijelu koje nisu povezane s kardiovaskularnim zdravljem, poput infekcije ili ozljede te stvari poput pretilosti i pušenja. Znanstvenici su testirali još jedan čimbenik nazvan lipoprotein - vrsta masti u krvi koja je određena genima i otkrili su da su visoke razine povezane s 33 posto povećanim rizikom.

Iako je razina hsCRP-a jači pokazatelj ozbiljnih bolesti srca, to ne znači da bi ljudi trebali zanemariti svoj kolesterol, upozoravaju stručnjaci.

Predstavljajući svoja otkrića na kongresu Europskog kardiološkog društva u Londonu i objavljujući ih u New England Journal of Medicine, autori su rekli da su žene s povišenim razinama sve tri tvari imale 2,6 puta veći rizik od zatajenja srca.

Rezultati su bili još intenzivniji kada je promatran moždani udar, pri čemu su žene s povišenim razinama sve tri tvari bile izložene 3,7 puta većem riziku od takvog po život opasnog događaja u sljedećih 30 godina, u usporedbi s onima koje ih nisu imale.

Rezultati studije temeljeni su na krvnim testovima koji su mjerili tri faktora kod žena u dobi od 45 godina koje su praćene od 1993. godine.

Čekanje dok žene ne uđu u 60-e i 70-e da se započne s prevencijom srčanog i moždanog udara recept je za neuspjeh, rekla je Julie Buring, epidemiologinja u Brighamu i koautorica ove studije. 

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...