PODVIG ZA POVIJEST: Uspješan operativni zahvat na 9.300 kilometara udaljenom pacijentu pomoću PlayStationa…

Kako ističu znanstvenici, to bi mogao biti prvi i važan korak za obavljanje operacija na daljinu i na ljudima.

  • Zdravlje

  • 14. Sep. 2024  

  • 0

Znanstvenici sa kineskog Univerziteta u Hong Kongu i ETH Zürich otišli su korak dalje koristeći kontroler za igraću konzolu te obavili operaciju.

To samo po sebi ne bi bilo ništa neobično da u trenutku operacije udaljenost između kirurga koji je koristio kontroler i pacijenta nije iznosila čak 9.300 kilometara. Naime, kirurzi u Švicarskoj uspješno su obavili endoskopiju na živoj (i zdravoj) svinji koja je ležala na operacijskom stolu u Hong Kongu.

Kako ističu znanstvenici, to bi mogao biti prvi i važan korak za obavljanje operacija na daljinu i na ljudima.

U studiji objavljenoj u časopisu Advanced Intelligent Systems, znanstvenici su objasnili kako su iskoristili kirurškog robota i magnetski endoskop u Hong Kongu, koji je bio spojen kroz WebSocket protokol za razmjenu podataka u stvarnom vremenu, s kontrolerom u Zürichu. Švicarski kirurzi cijeli su postupak nadzirali zahvaljujući video vezi.

Magnetski endoskop opremljen je nizom magneta po svojoj dužini tako da se njime upravlja promjenom magnetskog polja izvan tijela pacijenta. Upravo su to iskoristili kirurzi i koristeći stari PlayStation 3 Move wand, odnosno palicu, uspjeli odraditi zahvat. U drugim primjerima koristili su i kontroler PlayStation 5.

Tokom zahvata liječnici iz Švicarske uspjeli su obaviti endoskopiju i čak uzeti uzorke za biopsiju iz svinjskog želuca.

Dosad je takav tip medicine na daljinu najviše ograničavalo kašnjenje u prijenosu podataka. Zahvaljujući novim tehnologijama to je kašnjenje smanjeno na manje od 300 milisekundi, što znači da je uređaj reagirao gotovo odmah na kirurgovo upravljanje.

Tim kaže da uspjeh eksperimenta pokazuje da bi se operacije na daljinu uskoro mogle izvoditi na ljudima, pogotovo u područjima gdje nedostaje određenih specijaliziranih liječnika. Roboti se već koriste u operacijskim dvoranama za precizne operacije srca, očiju i mozga. No u kombinaciji s operacijama na daljinu to čak može uključivati ​​i operaciju astronauta u svemiru.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...