JESTE LI SE IKAD PITALI KAKO ŽIVI INTERNET: Pogledajte mapu svih internet kablova pod vodom (VIDEO)

Svaki put kad posjetite neku internet stranicu ili pošaljete email, podaci putuju mrežom kablova koji se protežu širom planete.

  • HiTec

  • 06. Sep. 2024  

  • 0

Zahvaljujući animiranoj mapi svih internet kablova sada možete i vidjeti rutama putuju podaci i kako “živi” internet.

Prvi prekookeanski kabl postavljen je 1850. godine i spajao je Newfoundland i Irsku, a prenosio je telegrafske signale.

S vremenom se mreža povećala i danas je pod vodom 890.000 kilometara kablova, koji bi čak 22 puta mogli opasati planetu.

Ukupno je postavljeno oko 300 kablova, najduži je onaj koji spaja Njemačku i Koreju kroz 39 tačaka, a dugačak je 39.000 kilometara.

Budući da su postavljeni pod vodom, najdublji se nalazi na više od 7600 metara ispod površine mora.

Kablovi su od 7,6 centimetara, a u svakom od njih je nekoliko optičkih vlakana.

Ovakvi kablovi prenose 99 posto međunarodnog internetskog saobraćaj Postavljanje jednog kabla preko okeana traje nekoliko mjeseci, a košta nekoliko stotina miliona dolara, piše Bussines Insider.

Detaljnu mapu internet kablova možete pogledati ovdje.

(Agencije) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...