POČELA BITKA ZA CENTAR: Gratz i Mandić uputili prve poruke u kampanji

"Naš građanin ne zanemaruje javne poslove, iako se stara i o svom privatnom poslu. Čovjeka koji se ne interesuje za državu, smatramo ne štetnim, već nekorisnim", kaže Gratz.

  • Politika

  • 06. Sep. 2024  06. Sep. 2024

  • 1

Želim otvoriti ovu kampanju govoreći o VRIJEDNOSTIMA. U idućih mjesec dana mnogo ćemo govoriti o tome šta sve konkretno nije urađeno i šta treba uraditi u Centru. Ići ćemo do u detalj. Ali na samom početku, u ovom prvom obraćanju, kazat ću nekoliko riječi o vrijednostima u koje vjerujem i koje me definišu, kaže Dennis Gratz, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ali i kandidat DF-a za načelnika Općine Centar. 

Objavu Dennisa Gratza prenosimo u cijelosti: 

"Vrijednosti su suština politike. Vrijednosti su, kako neko reče, skriveni scenarij koji upravlja našim postupcima. Jedan program može biti savršen na tehničkom nivou, ali ako oni koji ga nude nemaju vrijednosti i ne vode se njima, onda ni od samog programa neće biti ništa.

"Mi ne kopiramo naše susjede, već pokušavamo da budemo primjer"

Na planu vrijednosti, oduvijek sam bio LIBERAL. Od glave do pete, što se kaže. To je sistem vrijednosti koji odgovara srži moje ličnosti. Liberalne vrijednosti su ono u što vjerujem, ono čime se vodim.

U vrijeme kada sam bio student Pravnog fakulteta, Zdravko Grebo, koji je bio moj profesor i mentor, vodio je Pravni centar Fonda Otvoreno društvo.

Kroz tu platformu, profesor Grebo je, kao izdavač i urednik, objavio niz knjiga, a jedna od njih mi se posebno urezala u pamćenje jer daje vrlo kratak, a savršen opis liberalnih vrijednosti.

Radi se zapravo o govoru čuvenog atenskog lidera Perikla koji se obraća svojim sugrađanima, objašnjavajući zašto se vrijedi boriti za demokratski poredak u njihovom gradu (a ja bih rekao i u svakom gradu uvijek i svuda). Opisujući ideal, koji će se kasnije pamtiti pod imenom „Periklovo doba“, on kaže:

Mi ne kopiramo naše susjede, već pokušavamo da budemo primjer. Naša uprava favorizira mnoge umjesto nekolicnu: to je razlog zašto je nazivamo demokratijom. Naši zakoni omogućavaju jednako pravo za sve, ali mi ne zanemarujemo pretenzije na izvrsnost. Kada se građanin istakne, bit će pozvan da služi državi, bit će pretpostavljen drugima, ali ne kao privilegiran, nego kao nagrađen za zasluge. Ni siromaštvo ne smije biti prepreka onome ko posjeduje izvrsnost u nečemu.

Sloboda koju mi uživamo proteže se, također, na običan život. Mi nismo sumnjičavi i ne osjećamo da treba zamjeriti našem bližnjem ako izabere da ide svojim vlastitim putem. Međutim, ova sloboda ne znači bezakonje. Naučeni smo da poštujemo sudije i zakone i nikada ne zaboravimo da moramo zaštititi one kojima je učinjena nepravda.

Naš grad je otvoren prema svijetu. Mi nikada ne izbacujemo strance. Slobodni smo da živimo tačno onako kako nam se sviđa. I, štaviše, uvijek smo spremni da se suočimo s bilo kojom opasnošću. Mi volimo ljepotu bez povlađivanja, pomodarstva i mada pokušavamo unaprijediti naš intelekt, to ne slabi našu volju. Priznati svoje siromaštvo ovdje nije sramota, ali smatramo sramotom ne učiniti napor da se ono izbjegne.

Naš građanin ne zanemaruje javne poslove, iako se stara i o svom privatnom poslu. Čovjeka koji se ne interesuje za državu, smatramo ne štetnim, već nekorisnim. I, mada samo nekolicina može tvoriti politku, svi smo sposobni da sudimo o njoj. Na diskusije ne gledamo kao na kamen spoticanja na putu do političke akcije, već kao na neophodnu pripremu da se djeluje mudro. Vjerujemo da je sreća plod slobode, a sloboda plod smjelosti i zato se ne povlačimo pred opasnošću.

Na kraju, on kaže da je suština napora gradske uprave da kreira ambijent u kojem će svaki građanin moći sretno razvijati svoje sposobnosti, spremnost za iznenadne događaje i lično samopouzdanje.

Ove riječi savršeno precizno opisuju i duh Sarajeva. Ono što ovaj grad zaslužuje i kakav treba biti, a kakav trenutno nije zbog loše uprave. Siguran sam da apsolutna većina građana dijeli ovaj sistem vrijednosti i svakog od njih smatram istomišljenikom. Čvrsto vjerujem da se, uz snažnu energiju promjene, možemo izboriti za naš zajednički ideal. Za to da naš grad bude kakav zaslužuje biti", zaključio je Gratz. 

"Idemo dalje, najbolje tek dolazi"

Aktuelni načelnik, Srđan Mandić je zajednički kandidat ispred Naše stranke i SDP-a za načelnika Općine Centar na ovogodišnjim izborima. U nastavku pogledajte njegov govor kojim je otvorio kampanju uz parolu "Svaki korak naprijed."

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...