POZNAT PO BOSSA NOVA I SAMBA RITMOVIMA: Preminuo legendarni brazilski pijanista Sergio Mendes

Postao je jedan od najvažnijih samba-jazz muzičara te je tokom svoje 60-godišnje karijere svirao s velikanima poput Toma Jobima, Viniciusa de Moraesa i Franka Sinatre.

  • Kultura

  • 06. Sep. 2024  

  • 0

Brazilski jazz muzičar i pijanist Sergio Mendes preminuo je u dobi od 83 godine, objavila je njegova porodica.

Mendes je bio osobito poznat u Sjedinjenim Američkim Državama po svojim bossa nova i samba ritmovima, a svjetsku slavu je ostvarilo nekoliko njegovih pjesama poput "Mas Que Nada".

Objavio je ukupno 35 albuma, počevši s "Dance Moderno" iz 1961. Također, osvojio je tri Grammyja te je bio nominiran za Oskara za najbolju originalnu pjesmu 2012. kao suautor pjesme "Real in Rio" iz animiranog filma "Rio".

Postao je jedan od najvažnijih samba-jazz muzičara te je tokom svoje 60-godišnje karijere svirao s velikanima poput Toma Jobima, Viniciusa de Moraesa i Franka Sinatre.

Mendes je rođen 11. februara 1941. u gradu Niteroi u saveznoj državi Rio de Janeiro. Školovao se za klasičnog pijanistu, a karijeru je započeo svirajući u klubovima 1950-ih, navodi Hina.

Preminuo je u američkom gradu Los Angelesu, koji mu je bio dom 60-ak godina, a posljednjih je mjeseci patio zbog simptoma covida-19, rekla je njegova porodica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...