TAMO GDJE MASLINE PLAČU: Film o Palestini otvorio 7. AJB DOC u Sarajevu - "Iako to nije prvi genocid, bilo je..."

(...) genocida i u BiH, Ruandi, Kongu, ali, ovaj put mi to gledamo uživo, i nije upitno šta se dešava u Palestini".

  • Kultura

  • 13. Sep. 2024  13. Sep. 2024

  • 0

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), počeo je večeras u Bosanskom kulturnom centru svečanom ceremonijom i projekcijom filma „Tamo gdje masline plaču“ reditelja Zaye i Maurizija Benazzo.

Goste, publiku, režisere, glumce, tim AJB DOC, pozdravio je direktor Festivala Edhem Fočo koji je kratko pojasnio zašto su izabrali temu „Justice“. A po njegovim riječima, tema se sama nametnula i to „od oktobra kada je počeo genocid u Palestini“.

"Iako to nije prvi genocid, bilo je genocida i u BiH, Ruandi, Kongu, ali, ovaj put mi to gledamo uživo, i nije upitno šta se dešava u Palestini", kazao je on, prenosi Fena.

Nadali smo se, dodao je, da će se svijet dići, i stati, biti na strani pravde, kao što je bio na strani BiH, Ukrajine, „ali, kada je došao oktobar, gledamo masakriranje djece, a svijet bez reakcije“.

"Veliki filmski festivali u svijetu su bili tihi za Palestinu. Zbog toga, mi smo možda mali igrači, ali nas niko neće natjerati da pogazimo svoje principe i ono u što mi vjerujemo", poručio je Fočo.

Dat je kratki osvrt o AJB DOC festivalu tokom šest godina, a nakon toga je uslijedila projekcija filma „Tamo gdje masline plaču“ reditelja Zaye i Maurizija Benazzo.

Dirljiva i potresna priča o borbi i otpornosti Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom na Zapadnoj obali. Film istražuje teme gubitka, traume i potrage za pravdom.

U ovom ostvarenju film prati, između ostalih, palestinsku novinarku i terapeutkinju Ashiru Darwish, aktivisticu Ahed Tamimi i izraelsku novinarku Amiru Hass. U filmu se pojavljuje i dr. Gabor Mate koji palestinskim ženama mučenim u izraelskim zatvorima nudi pomoć u iscjeljivanju trauma.

Nakon premijere filma upriličena je i diskusija Ashire Darwish, novinarke i terapeutkinje, protagonistkinja filma, s publikom.

Festival dokumentarnog filma AJB DOC trajat će do 17. septembra. Tema ovogodišnjeg izdanja je “Justice?”, odnosno “Pravda?”, s naglaskom na rat u Gazi i stradanje palestinskog naroda. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...