DRAMATIČNE SCENE U ODŽAKU: Ministar unutrašnjih poslova pravdao prekomjernu upotrebu sile

"Zanima me da li je proceduralno dozvoljen akt “koljenom na vrat” koji može izazvati nedostatak kisika u mozgu ozljeđenog lica ",pitao je Čavalić.

  • Politika

  • 07. Sep. 2024  

  • 0

Ministar unutrašnjih poslova Posavskog kantona Đuro Delić odgovorio je na pitanje federalnog zastupnika Admira Čavalića o tome šta je poduzeto nakon prekomjerne upotrebe sile policajaca nad poljoprivrednikom u Odžaku na mirnim protestima održanim 4. jula.

"Zanima me da li je tokom protesta poljoprivrednika u Odžaku evidentirana prekomjerna upotreba sile od strane pojedinih policajaca?

Tačnije stavljanjem koljena na vrat jednog od poljoprivrednika", što je moguće vidjeti na jednom od video snimaka koii je dostupan na drušvenim medijima.

Zanima me da li je proceduralno dozvoljen akt “koljenom na vrat” koji može izazvati nedostatak kisika u mozgu ozljeđenog lica ",pitao je Čavalić.

Ministar Delić mu je odgovorio da je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a Posavskog kantona dala mišljenje o opravdanosti upotrebe sile komesaru policije “koje se odnosi na to da je početni izvještaj upotrebe sile i mišljenje o opravdanosti upotrebe sile kojii je sačinio rukovoditelj organizacijske jedinice dostavljeno blagovremeno”.

"Postupak pravilnosti i zakonitosti upotrebe sredstava prinude proveden u skladu sa člankom 32. Zakona o policijskim službenicima PK. Također iz izvještaja upotrebe sile, službenih zabilješki i drugih priloga u spisu, vidljivo je da su osigurani svi potrebni elementi na temelju kojih se može dati mišljenje o zakonitosti upotrebe sile", piše u odgovoru.

Podsjetimo, članovi Udruženja poljoprivrednika “Žito” iz Odžaka koji već godinama vode borbu za državno poljoprivredno zemljište početkom jula ove godine prilikom žetve suočili su se sa policijskim nasiljem i prekomjernom upotrebom sile.

Dramatične scene u Odžaku poljoprivrednici su zabilježili mobilnim telefonima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...