"SB" DOSJE; BLASE CUPICH, KARDINAL PROTIV TRUMPA: Čikaški nadbiskup koji je naljutio katolike, studirao je i u Sarajevu - "Odluka da zatvorimo SAD i za muslimane..."

(...) koji bježe od nasilja, ugnjetavanja i progona je protivno katoličkim i američkim vrijednostima.

  • Društvo

  • 08. Sep. 2024  08. Sep. 2024

Na Wikipediji piše da je Blase Joseph Cupich rođen 19. marta 1949. u Omahi u Nebraski. Porijeklom je Hrvat i to rado ističe, njegovi baka i djed rođeni su u okolici Slavonskog Broda odnosno Varaždina, a svoje hrvatske korijene „ugradio“ je i u kardinalski grb. Studirao je filozofiju na Univerzitetu Sv. Tome u Saint Paulu u Minnesoti.

Poslije diplomskog ispita 1971., otišao je u Rim, u Papinski sjevernoamerički svećenički zavod, gdje je na Papinskom univerzitetu Gregoriana 1975. i magistrirao. Kao student, kratko je boravio i u Sarajevu.

 

Nadbiskup čikaški Blase Cupich (Foto: Agencije)

U Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad Blaž Čupić, kako bi se „prevelo“ njegovo ime, vratio se 2012. kada je zajedno sa odgovornim direktorom Ureda za pomoć Katoličkoj crkvi u centralnoj i istočnoj Europi pri Biskupskoj konferenciji Sjedinjenih Američkih Država dr. Declanom S. Murphyjem pohodio od, od 15. do 18. oktobra biskupska sjedišta kod nas.

MOLITVA U UNITED CENTERU

Dan prije njegovog rođendana ove godine, Vatican News je objavio, a prenijela Informativna katolička agencija, da će kardinal Cupich, prema kanonskom pravu, podnijeti ostavku na mjesto pastoralne uprave nadbiskupijom na svoj 75. rođendan. Papa Franjo ga je 2014. imenovao za nadbiskupa u Chicagu, a u kardinalski zbor primio dvije godine kasnije.

Čitamo da je nadbiskupija Chicago jedno od najvažnijih biskupskih sjedišta u SAD-u. Metropola u državi Illinois je treći najveći grad u SAD-u. Otprilike trećina od gotovo 2,8 miliona stanovnika su katolici. Od 1924. svaki tamošnji nadbiskup postao je i kardinal.

A zašto je nekadašnji i sarajevski student već odavno na meti kritika u SAD-u, dakako u onom konzervativnom dijelu javnosti? Treba znati i da je američki episkopat, ili biskupska konferencija, izuzetno podijeljen, a u njemu kardinal Cupich uvijek staje na papinu stranu.

Pa tako i pape Franje, kojeg još otkako se bijeli dim raspršio iznad Vatikana 13. marta 2013., smatraju "suviše liberalnim".

Moleći se pred prepunom dvoranom u United Centeru u Chicagu, gdje igraju "Bullsi" i "Blackhawksi", tog 19. augusta, Cupich je primijetio da su Amerikanci redovno pozvani "ponovo tkati tkivo Amerike", rekavši da je zemlja "nacija sastavljena od svih ljudi i kultura, ujedinjena ne vezama krvi nego dubokim težnjama za životom, slobodom, pravdom i nepovezanom nadom", prenio je Jutarnji list.

U kojem čitamo i da je kritizirao one kod kojih se očituje "moralna sljepoća i strah od drugoga", poručio "neka mi kao pojedinci, Amerikanci još više postanemo instrumenti Božijeg mira" pa pozvao na mir u svijetu, posebno za "ljude koji pate zbog besmisla rata", i citirao papu Franju potičući publiku da "sanja snove i vidi viziju onoga što Božijom milošću svijet može postati".

Na portalu Christian Post, napisali su, između ostalog, da "formalna saradnja u pobačaju predstavlja težak prestup", a novinari umjerenog vjerskog portala Pillar nisu čuli da je u United Centeru spomenuo pobačaj. Bilo je još kritičara, ima ih i bit će ih, ali kardinal Cupich je na to navikao. A njegovo mišljenje o Papinim kritičarima jednako je jasno: "Znam da ima kritičkih glasova, ali ih je malo. Glasni su, ali ih je malo."

Godine 1998. postao je biskup Rapid Cityja u Južnoj Dakoti. A od 2010. bio je biskup Spokanea u državi Washington.

KRITIKE NA RAČUN TRUMPA

Sve vrijeme svoje službe, napisao je Vatican News, kardinal Cupich snažno podupire veću angažiranost vjernika laika, posebno žena, u Katoličkoj crkvi. "O tome svjedoče njegova djela i riječi: 'Crkva mora uključiti veći broj žena i početi slušati same žene. Neuspjeh Crkve i strah od žena vrlo je ozbiljan problem.

U mnogim zemljama danas, a sigurno u Sjedinjenim Američkim Državama, veliki broj žena je kvalitetno obrazovan i na pozicijama su velike odgovornosti u društvu i u vladi. Crkva mora ozbiljno shvatiti kakav je destruktivan učinak na obitelj i društvo ako se sve veći broj žena udaljava od zajedništva s Katoličkom crkvom koju mnoge od njih vole, no mnoge od njih osjećaju i da Crkvi nije stalo do njih. Crkva mora vrlo ozbiljno razmisliti o opasnosti s kojom će se susresti ako, uz izgubljene radnike i intelektualce u 19. i 20. stoljeću, izgubi i mlade i žene u 21. stoljeću. Vrlo veliko pitanje na koje treba obratiti pažnju.'"

Kada je 2023. godine glavni državni odvjetnik Illinoisa Kwame Raoul objavio izvještaj o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi te države, mons. Cupich je otkrića nazvao odvratnim zločinima. Nada se "da će objavljivanje ovog izvještaja biti prilika za glavnog državnog odvjetnika da mobilizira sve odrasle da zaštite djecu". Glavni državni odvjetnik Raoul je pak pohvalio nadbiskupa kao "lidera u novoj eri suočavanja s optužbama za zlostavljanje".

Pred američke predsjedničke izbore 2004., na kojima je pobijedio republikanac George W. Bush i tako osvojio drugi uzastopni mandat, Cupich se nije pridružio američkim biskupima koji su izjavili da se treba uskratiti pričest svim američkim političarima koji podržavaju zakonski odobren abortus. Tada je izjavio: "Mi ne možemo izdvajati samo pojedinačno ljudsko pravo. Moramo biti spremni razgovarati o svim pravima. Naš stav počinje neupitnom zaštitom nerođenih." 

U martu 2017. Chicago Tribune je objavio: "Cupich je stao na prvu liniju zaštite Chicaga kao grada utočišta nakon što je predsjednik Donald Trump najavio borbu protiv ilegalne imigracije. Cupich je prošlog mjeseca pozvao svećenike i katoličke škole u Chicagu da ne puštaju imigracijske inspekcije na župne prostore bez naloga." Cupich je upozoravao na Trumpove stavove o imigrantima i nakon što je ljudima iz sedam muslimanskih zemalja zabranjen ulaz u SAD. To je nazvao mračnim trenutkom historije, prenosili su i mediji na ovim prostorima prije sedam godina. 

 

Foto: Agencije

"Odluka da se odbiju izbjeglice i da zatvorimo našu zemlju za one, pogotovo za muslimane, koji bježe od nasilja, ugnjetavanja i progona je protivno katoličkim i američkim vrijednostima. Zar nismo ponavljali katastrofalne odluke onih iz prošlosti koji su odbijali ljude koji su bježali od nasilja, ostavljajući neke narode i religije da budu marginalizirane i isključivane? Mi katolici bi morali dobro poznavati tu povijest jer smo, za razliku od drugih, i sami bili na drugoj strani takvih odluka", rekao je mons. Cupich krajem januara te godine.

Na upit o bivšem američkom predsjedniku, ali i ovogodišnjem kandidatu za Bijelu kuću Donaldu Trumpu, jednom je rekao: "Mi smo demokratska država i dobijamo vođe koje zaslužujemo, jer ih biramo." Licemjerni republikanski dio američkog društva napada kardinala Cupicha zbog učešća na konvenciji Demokratske stranke. Ali ni riječi o sudjelovanju Jeromea Listeckog, nadbiskupa Milwaukeeja u Visconsinu, na konvenciji Republikanske stranke u julu ove godine.  

(Priredio: Dino Bajramović)  

trenutak ...