PORUKA IZ AMBASADE PALESTINE U CRNOJ GORI: Fakulteti i škole u Gazi spriječeni da počnu obrazovni proces

Od 7. oktobra 2023. godine izraelska okupatorska agresija onemogućila je pravo na obrazovanje palestinskih studenata.

  • Svijet

  • 09. Sep. 2024  

  • 0

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori uputila je saopštenje povodom Međunarodnog dana zaštite obrazovanja od napada.

Nova školska godina u Palestini trebalo je da počne već danas, međutim kako je u toku izraelski genocidni rat nad Palestincima, fakulteti i škole na području Gaze spriječeni su da počnu obrazovni proces za ovu godinu.

Od 7. oktobra 2023. godine izraelska okupatorska agresija onemogućila je pravo na obrazovanje palestinskih studenata.

Izraelska okupatorska vojska usmrtila je više od 17.000 djece, uključujući deset hiljada školaraca, bombardovala i uništila devedeset posto obrazovnih ustanova među kojima i škole pod zaštitom Agencije ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice čija se nastava održavala u šatorima za prinudno raseljene.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Jerusalem, više od 806.360 školaraca upisano je u 2.459 škola, u kojima radi oko 51.447 učitelja. Početak školske godine započet je s izazovima na koje svakodnevno nailaze Palestinci na Zapadnoj obali, kao žrtve kontinuiranih napada izraelske okupacione vojske i bandi kolonizatorskih doseljenika.

Pravo na obrazovanje prepoznato je kao fundamentalno pravo u mnogim zakonima legalnih institucija, uključujući Univerzalnu deklaraciju ljudskih prava, Međunarodni ugovor o ekonomiji, Socijalnim i kulturnim pravima kao i Konvencijom o zaštiti prava djece.

Pod internacionalnim humanitarnim pravom obrazovne ustanove kao što su škole i univerziteti smatraju se civilnim objektima zaštićenim od direktnih napada. Namjerno i široko rasprostranjeno ciljanje na obrazovne i kulturne institucije od strane Izraela u pojasu Gaze, kao i korištenje okupatorske moći, manifestacija je genocida koji traje već jedanaest mjeseci.

Konkretna akcija koja bi poboljšala i zaštitila prava palestinske djece, osigurala bezbjednost u školama i kontinuirano obrazovanje kao i bolju budućnost, hitno je potrebna.

Internacionalna zajednica mora požuriti u pravljenju efektivnih koraka radi ispunjenja legalnih, političkih, humanitarnih i moralnih obaveza da zaustave neprekidnu izraelsku agresiju i kršenje ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan zaštite obrazovanja od napada je međunarodno obilježavanje ustanovljeno jednoglasnom odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2020. godine obilježava se 9. septembra svake godine. Dan skreće pažnju na napade na učenike, nastavnike i obrazovne institucije tokom oružanog sukoba, korišćenje škola u vojne svrhe, kao i na napore usmjerene na promovisanje i zaštitu prava na obrazovanje i omogućavanje nastavka obrazovanja u oružanim sukobima, uključujući Deklaraciju o bezbjednim školama, navodi Anadolija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...