NEW YORK TIMES OTKRIVA: Svi detalji izraelske tajne operacije u Libanu, sve je počelo porukom na pejdžerima koja je stigla u...

U ovom trenutku, zaključuje New York Times, ostaje još nejasno kada su tačno pejdžeri naručeni i kada su stigli u Liban.

  • Svijet

  • 18. Sep. 2024  

  • 1

Izrael je u utorak izveo operaciju eksplozije pejdžera skrivajući eksplozivni materijal unutar nove serije pejdžera tajvanske proizvodnje uvezenih u Liban, ekskluzivno donosi New York Times pozivajući se na američke i druge dužnosnika upućene u operaciju.

Naime, kako tvrde, Hezbollah je pejdžere naručio od kompanije Gold Apollo na Tajavanu, a njima je manipulirano prije nego su stigli u Liban. Većina pejdžera bila je model AP924, iako su i tri druga modela kompanije Gold Apollo također bila uključena u isporuku.

Eksplozivni materijal bio je ugrađen pored baterije u svakom pejdžeru, piše New York Times pozivajući se na izvore. Ugrađen je i prekidač koji se mogao daljinski aktivirati da detonira eksploziv.

U 15:30 sati, po lokalnom vremenu u Libanu, korisnici pejdžera primili su poruku koja je izgledala kao da dolazi od vodstva Hezbollaha, piše New York Times. Umjesto toga, poruka je aktivirala eksploziv. U ovom je trenutku najmanje devet ljudi poginulo, a više od 2800 je ozlijeđeno.

Kako tvrdi New York Times, uređaji su bili programirani da daju zvučni signal nekoliko sekundi prije nego što eksplodiraju.

Hezbollah je, podsjećamo, već optužio Izrael da je orkestrirao napad, ali je opisao tek ograničene detalje svog razumijevanja operacije. Izrael nije komentirao napad, niti je rekao da stoji iza njega.

Američki i drugi dužnosnici za New York Times govorili su pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivu prirodu operacije.

Neovisni stručnjaci za kibernetičku sigurnosti koji su proučavali snimke napada rekli su da je jasno da je jačinu i brzinu eksplozije mogla uzrokovati samo stanovita vrsta eksplozivnog materijala.

"Dojavljivači su vjerovatno modificirani na način da izazovu ovu vrstu eksplozije, to nije bila samo pregrijana baterija", rekao je za New York Times Mikko Hypponen, softverski stručnjak i savjetnik za kibernetički kriminal u Europolu.

Keren Elazari, izraelska analitičarka kibernetičke sigurnosti za New York Times komentirala je da je Izrael udario Hezbollah tamo gdje su najranjiviji.

Naime, ranije ove godine vođa Hezbollaha, Hassan Nasrallah, strogo je ograničio upotrebu mobilnih telefona koje je smatrao sve ranjivijima na izraelski nadzor.

"Ovaj napad pogodio ih je u Ahilovu petu jer su im uništili centralno sredstvo komunikacije", rekla je Keren Elazari.

U ovom trenutku, zaključuje New York Times, ostaje još nejasno kada su tačno pejdžeri naručeni i kada su stigli u Liban.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...