TUŽNA VIJEST: Sarajevu preminula umjetnica i profesorica Alma Suljević

Alma Suljević je bila dobitnica više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad i angažman

  • Vijesti

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

U Sarajevu je danas preminula Alma Suljević, savremena bosanskohercegovačka umjetnica i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. 

Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu - Odsjek kiparstvo i postdiplomski studij savremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Njene izložbe su upečatljive, a neke od njih su Omaž Vanji Radauš, instalacija od hrane iz humanitame pomoci, UNHCR, galerija Paleta (1993), Kentauromahija, kinetička skulptura na tramvajskoj stanici, Sarajevo (1994), Passage Europe, Svete ratnice (2004), Bujrum, izvolite!, preformans, XV Women Art Festival/ Woman's place (2006), Kentauromahia Re/Born, kinetička skulptura u javnom prostoru, Galerija savremene umjetnosti, Brodac, galerijski projekt Mak Hubjer (2019). 

 Alma Suljević je bila dobitnica više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad i angažman, uključujući: Prvu nagradu na izložbi Collegium Artisticum , Područje skulpture (1992), Prvu nagradu na izložbi Collegium Artisticum , Oblast savremenih medija (2001), Grand Prix na izložbi Collegium Artisticum (2003.), Nominacija za kolektivnu Nobelovu nagradu za mir - za umjetnički rad na podizanju svijesti domaće i međunarodne javnosti o postojanju neposredne opasnosti od mina u Bosni i Hercegovini, kao i aktivno učešće u uklanjanje mina (Ženeva, Švicarska, 2005.), navodi Radiosarajevo.

Brojni prijatelji i poznanici od ove umjetnice opraštaju se na društvenim mrežama.

Vrijeme sahrane će biti naknadno poznato. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...