ATIF DUDAKOVIĆ I OSTALI NA SUDU BiH: “To je bio put AVNOJ-a, sad Petog korpusa, tek tada nam je bilo jasno..."

Na suđenju za zločine na području više krajiških opština, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je u septembru 1995. morala napustiti kuću u Bosanskom Petrovcu i kako je saznala da je njen suprug stradao.

  • Društvo

  • 09. Sep. 2024  09. Sep. 2024

  • 0

Vukica Vučković kazala je da živjela u selu Risovac, dok je njen suprug Željo Novaković bio na ratištu. Ona je rekla da je s dvoje djece i svekrvom morala da napusti to područje 14. septembra 1995.

“Tako nam je javljeno. Neki čovjek je došao i rekao da mora da se napusti“, kazala je Vučković.

Ona je ispričala da je supruga posljednji put vidjela 8. septembra, a da je, nakon što je otišla iz Petrovca, u Derventi čula da je stradao s nekoliko saboraca.

Kazala je da je od Ratka Ilića, koji je tada bio s njenim suprugom i drugima, čula da su krenuli prema jednoj kući u kojoj su vidjeli svjetlo. Ona je navela da je Ilić rekao da on nije pošao prema toj kući i da je čuo pucnjeve.

Svjedokinja je ispričala da je njen suprug ekshumiran 1997. u Krnjeuši, te da ga je identifikovao njegov brat kome je ona rekla šta je imao na sebi od garderobe.

Na pitanja branioca Bajre Avdića, svjedokinja je rekla da ne zna da li je rađena DNK analiza posmrtnih ostataka. Branilac Ifet Feraget kazao je da ne zna na koju se tačku optužnice odnosi svjedočenje Vučković i da u činjeničnom opisu nema njenog supruga.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Svjedok Božidar Majkić kazao je da je živio na području Sanskog Mosta i da je bio angažovan kao vozač pri vojsci. On je rekao da je stanje bilo opasno i da je 10. oktobra 1995. na kratko svratio kući i razgovarao sa suprugom.

„Rekao sam ako bude narod išao da ide i spašava sebe i dijete“, prisjetio se Majkić.

Ispričao je da je prije toga razgovarao s ocem Miletom, koji je bio 1928. godište, ali je on bio kategoričan da neće napustiti kuću. Naveo je da je poslije saznao da je njegov otac pronađen mrtav pred štalom.

Branilac Asim Crnalić kazao je da dokazi Tužilaštva pokazuju da otac svjedoka nije ubijen. Tužiteljica Marijana Čobović je rekla da je otac svjedoka ekshumiran iz masovne grobnice.

Vlatko Vukobrat posvjedočio je da je bio na položajima kod Drvara kada je 13. septembra 1995. došlo do probijanja linija od Hrvatske vojske i da se s grupom saboraca povlačio. Naveo je kako su vidjeli da u Petrovcu gori pumpa, te opisao rutu kojom su se kretali.

“To je bio put AVNOJ-a, sad Petog korpusa“, kazao je Vukobrat.

Kazao je da su našli na mrtvog Mitra Jevića, koji je imao tri prostrijelne rane.

“Tek tada nam je bilo jasno da je Peti korpus u Petrovcu“, rekao je svjedok.

On je kazao da su se izvlačili uglavnom šumom, te da vojsku nisu vidjeli. Naveo je da su vidjeli kako prolazi narod, kao i da se čuo pokoji pucanj i vidio ponegdje dim.

Braniocu Feragetu je potvrdio da je nakon 13. septembra vladao haos i da je su bila dejstva NATO avijacije i Hrvatske vojske. Rekao je da su na položajima kod Drvara bili u dodiru s Hrvatskom vojskom i da su borbe bile još od decembra 1994.

Na sugestiju branioca da je civilno stanovništvo bježalo od Hrvatske vojske, Vukobrat je rekao da je to poznato. Tužiteljici Čobović je precizirao da je taj pokret bio kad se “desila Krajina“ početkom avgusta.

Suđenje se nastavlja 30. septembra.

(Detektor) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...