IAKO SE HRANE DALEKO OD GRADOVA: Čestice mikroplastike otkrivene u uzorcima fekalija divljih životinja

Ukrajina još nije komentirala napad.

  • Svijet

  • 10. Sep. 2024  10. Sep. 2024

  • 0

Čestice mikroplastike otkrivene su u velikoj većini uzoraka fekalija uzetog među divljim životinjama u ruralnim dijelovima Hong Konga, objavio je Greenpeace, ukazujući na to da i divlje životinje u organizam unose plastiku, premda ne konzumiraju hranu u urbanim područjima.

Izvještaj je objavljen uoči pregovora koji će se održati u novembru u Južnoj Koreji. Ondje će vlade nastojati sklopiti sporazum bez presedana koji bi se trebao ozbiljno pozabaviti problemom onečišćenja plastikom. Razmjeri problema su golemi. Mikroplastika je već pronađena u najdubljim okeanskim uleknućima, na najvišim planinskim vrhovima, u atmosferi, čak i u majčinu mlijeku.

Premda najpoznatiji kao grad nebodera, Hong Kong je istodobno područje s golemim nerazvijenim ruralnim područjima u kojemu žive životinje poput bivola, veprova, razne vrste divlje stoke, makaki i dikobrazi. Sve su navedene vrste bile uključene u istraživanje Greenpeacea.

Prikupili stotinu uzoraka fekalija sa sedam lokacija

Ova nezavisna globalna nevladina organizacija koja provodi kampanje s ciljem zaštite okoliša je, zajedno s istraživačima s lokalnih i tajvanskih univerzitetta, godine 2022. uspjela prikupiti stotinu uzoraka fekalija sa sedam lokacija te pritom otkrila da ih čak 85 posto sadrži mikroplastiku, stoji u saopćenju za javnost Greenpeacea.

"Ono što nam je otkrila ova studija iznimno je važno jer dokazuje da divlje životinje i u ruralnim područjima mogu u organizam hranom unijeti mikroplastiku uprkos tomu što su ti dijelovi udaljeni od urbanih područja i ljudskih aktivnosti", rekla je istraživačica Christelle Not sa Univerzitetta u Hong Kongu.

"S obzirom na to da se, zahvaljujući sve većem broju studija postojanje mikroplastike otkriva u raznim prirodnim okruženjima, u organizmu divljih životinja, pa i ljudskome tijelu, onečišćenje plastikom postalo je globalni problem koji treba hitno riješiti", dodala je Not, pozvavši na "ozbiljan globalni sporazum o plastici" koji bi pridonio tomu da se njena količina u okolišu smanji.

Najčešće vrste mikroplastike koje su pronašli aktivisti Greenpeacea u sklopu svoje studije bile su polietilen i polipropilen, koji se obično nalaze u pakiranjima za jednokratnu upotrebu, posudama s jelom i pićem za van i u posudama za jednokratnu upotrebu. 

"Još uvijek se premalo znao o utjecajima mikroplastičnih čestica"

Tokom nedavnog posjeta AFP-a rijeci Pui O na hongkonškome otoku Lantau zajedno s istraživačima, novinari su uočili bivole koji se kupaju u potoku nedaleko od gomile plastičnog smeća razbacanog duž obale.

"Progutaju li životinje mikroplastiku iz okoliša to bi moglo značiti da ona ulazi u naš ekološki sistem sloj po sloj i da može ozbiljno utjecati i na ljudsko zdravlje", rekla je AFP-u aktivistica Greenpeacea Leanne Tam, dodavši da se još uvijek premalo zna o specifičnim utjecajima mikroplastičnih čestica na ljudsko zdravlje i okoliš.

Hong Kong, grad u kojemu živi 7.5 miliona ljudi, svakodnevno na odlagališta šalje više od 2300 tona plastičnog otpada, podaci su vladini izvještaji o zbrinjavanju otpada za 2022. godinu. U aprilu je grad uveo zabranu korištenja polistirenskih kontejnera u restoranima za one koji hranu konzumiraju u restoranima ili uzimaju obroke za van.

No za potpunu zabranu, koja bi se odnosila na više plastičnih materijala što ih koriste razne kompanije u svome poslovanju "još uvijek nema jasno definirane odluke" niti zabrane, upozoravaju iz Greenpeacea.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...