ŽESTOKA DEBATA / TRUMP I HARRIS, OČI U OČI: Harris -"Rat u Gazi mora završiti, diktator Putin će ga pojesti za ručak"; Trump -"Kamala mrzi Izrael; Orban je mrzi, ne može je očima vidjeti"

Trump je sa svoje strane insistirao da će Harris zabraniti frakiranje "prvog dana" ako bude izabrana u Bijelu kuću.

  • Svijet

  • 11. Sep. 2024  11. Sep. 2024

  • 0

Završeno je prvo, a možda i jedino, televizijsko sučeljavanje između Donalda Trumpa i Kamale Harris. Sučeljavanje republikanskog kandidata i demokratske kandidatkinje odvilo se u zgradi Nacionalnog ustavnog centra u Philadelphiji.

Sučeljavanje je trajalo malo više od 90 minuta, uz dvije reklamne pauze. Nije bilo publike.

Sučeljavanje bi moglo važan utjecaj na ishod predsjedničkih izbora koji se održavaju 5. novembra, s obzirom na to da najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Trump i Harris vode mrtvu trku.

Trump u završnom obraćanju: Mi smo nacija koja propada 

Donald Trump u svom završnom obraćanju govori kako Kamalina lista politika ne znači ništa, jer je ona već skoro četiri godine na vlasti i nije ih sve ostvarila. "Zašto to nije učinila?", kaže da je pitanje koje glasači moraju postaviti. 

"Tamo je već tri i pol godine. Imali su tri i pol godine da poprave granicu. Imali su tri i pol godine da otvore radna mjesta i sve ono o čemu smo razgovarali", napomenuo je. 

"Mi smo nacija koja propada. Mi smo nacija koja je u ozbiljnom padu. Smiju nam se u cijelom svijetu", nastavio je. 

Predviđa da je treći svjetski rat vjerojatan ako Harris kao "najgora potpredsjednica u povijesti SAD-a" pobijedi na izborima u novembru. 

Harris u završnom obraćanju: Namjeravam biti predsjednica svih Amerikanaca 

Harris svoje završno obraćanje počinje govoreći da ona i Trump imaju dvije "vrlo različite" vizije za Ameriku. Ponavlja rečenicu koju je koristila prije - ona je usredotočena na budućnost, a Trump je usredotočen na prošlost. "Ne vraćamo se. Možemo zacrtati novi put naprijed", daje obećanje. 

Bit ću predsjednica koja će štititi naša temeljna prava i slobode, uključujući pravo žene da odlučuje o vlastitom tijelu, a ne da joj vlada govori što da radi. Reći ću vam, karijeru sam započela kao tužiteljica. Bila sam okružna tužiteljica, bila sam senatorica Sjedinjenih Država, a sada i potpredsjednica. Imam samo jednog klijenta: ljude", rekla je. 

"I reći ću vam, kao tužiteljica, nikada nisam pitala žrtvu ili svjedoka jeste li republikanac ili demokrat? Jedino što sam ih ikada pitala je jesu li dobro? I to je vrsta predsjednika koju trenutno trebamo, netko tko brine o vama i ne stavlja sebe na prvo mjesto", dodala je. 

"Namjeravam biti predsjednica svih Amerikanaca i usredotočiti se na ono što možemo učiniti u sljedećih 10 do 20 godina kako bismo ojačali našu zemlju ulažući upravo sada u vas, američki narod", zaključila je. 

Trump: Nije me briga što je ona. Harris: Želi iskoristiti rasu da podijeli narod 

Donalda Trumpa pitaju zašto vjeruje da je primjereno propitivati rasnu pripadnost svoje protukandidatkinje. Slegnuo je ramenima, dok se Harris nasmijala. 

"Nije me briga što je ona. Baš me briga. Ti od nečega praviš veliku stvar, nije me briga. Što god ona želi biti, meni je sasvim u redu", kratko je odgovorio Trump. 

"Mislim da je tragedija da netko tko želi biti predsjednik uporno tijekom svoje karijere pokušava iskoristiti rasu da podijeli američki narod", naglašava Harris. 

"Ovo je ista osoba koja je širila laži o prvom crnom predsjedniku Sjedinjenih Država i mislim da američki narod želi bolje od toga", nastavila je. 

Trump preuzima riječ i vraća se na pitanje ekonomije. "Izgradio sam jednu od najvećih ekonomija u povijesti svijeta, i izgradit ću je ponovno. Bit će veća, bolja i jača. Ali oni uništavaju našu ekonomiju", rekao je. 

Harris upozorava da Trump opet spominje Bidena. "Jasno je da ja nisam Joe Biden", kaže prije nego što nabrojava niz politika kojima obećava da će financijski pomoći Amerikancima.

Trump: Želim da rat u Ukrajini prestane. Harris: Da je Trump predsjednik, Putin bi sjedio u Kijevu 

"Želim da rat prestane", odgovara Trump na pitanje želi li da Ukrajina dobije rat. Dalje govori o visokoj cijeni rata u Ukrajini za SAD, tvrdeći da Europa plaća mnogo manje u odnosu na SAD. Kaže da "vrlo dobro" poznaje i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Trump je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin podržava Harris i da ju Biden mrzi. "Mrzi je. Ne može je podnijeti", naglasio je. 

Harris je ponovila da će snažno podupirati Ukrajinu. 

"Vjerujem da je razlog zašto Donald Trump kaže da će ovaj rat biti gotov u roku od 24 sata taj što bi jednostavno odustao od njega. Kroz rad koji smo ja i drugi obavili, okupili smo 50 zemalja da podrže Ukrajinu u njezinoj obrani, i zbog naše podrške, zbog protuzračne obrane, streljiva, topništva, tenkova Abrams Ukrajina stoji kao neovisna i slobodna država", navela je. 

"Da je Donald Trump predsjednik, Putin bi upravo sada sjedio u Kijevu. Putinova agenda nije samo Ukrajina. Shvatite zašto su europski saveznici i naši saveznici u NATO-u toliko zahvalni što više niste predsjednik", nastavila je. 

Tvrdi da je Putin "diktator koji će pojesti Trumpa za ručak".

Trump tada Harris naziva "najgorom potpredsjednicom u povijesti" i tvrdi da nije uspjela spriječiti.

 Harris: Rat u Gazi mora završiti. Trump: Kamala mrzi Izrael 

Harris su upitali kako bi se nosila s izraelskim ratom u Gazi. Ona ponavlja neke od svojih prijašnjih primjedbi o tom pitanju, rekavši da se Izrael ima pravo braniti, ali da je važno kako to čini. "Ovaj rat mora završiti. Smjesta mora završiti", poručuje ona. 

Nastavlja pozivati na prekid vatre i rješenje s dvije države za "ponovnu izgradnju Gaze".

Trumpa su pitali kako bi okončao rat u Gazi i vratio civile koje je Hamas držao kao taoce. Odgovor počinje tvrdnjom da sukob "nikada ne bi ni počeo" da je on još uvijek predsjednik. "Ona mrzi Izrael. Ako ona bude predsjednica, vjerujem da Izrael neće postojati za dvije godine", naveo je. 

Dodaje da ona također "mrzi arapsko stanovništvo". "Ja ću to riješiti. I to brzo", obećava, dodajući da će rusko-ukrajinski rat također završiti kada bude ponovno izabran.

Harris, koja je više puta govorila da će poduprijeti sigurnost Izraela, odbacila je Trumpove navode, kazavši da on pokušava "odvratiti pažnju od stvarnosti". "Poznato je da se on divi diktatorima i da želi biti diktator na jedan dan", napomenula je. 

Trump je ponovio kako je 2020. pobijedio na predsjedničkim izborima. Naglasio je da postoji "toliko dokaza" da je pobijedio Joea Bidena. 

"Naši izbori su loši, a puno tih ilegalnih imigranata koji dolaze, pokušavaju ih natjerati da glasaju. Ne znaju čak ni govoriti engleski", istaknuo je. 

"Donalda Trumpa otpustio je 81 milion ljudi", kaže ona, ukazujući na broj glasova koje je Biden osvojio. 

"Očito mu je vrlo teško to shvatiti", dodala je. Tvrdi da je razgovarala sa svjetskim čelnicima koji su radili s bivšim predsjednikom, od kojih su ga neki nazvali "sramotom". 

Trump se hvali da je dobio podršku mađarskog premijera. "Viktor Orban je rekao da je Donald Trump najcjenjenija osoba, osobe koje se najviše boje", podsjetio je Trump.

Harris: Trump ima kriminalnu prošlost. Trump: To su lažni slučajevi 

Harris napada Trumpa zbog kriminalne prošlosti kao odgovor na njegove tvrdnje o "migrantskim zločinima". "Mislim da je zanimljivo što ovo govori netko tko je procesuiran za zločine protiv nacionalne sigurnosti, gospodarske zločine, miješanje u izbore", kaže ona.

"To su lažni slučajevi", istaknuo je Trump.

Harris su upravo pitali o frakiranju nafte. Kritičari tvrde da je Harris tokom vremena promijenila mišljenje o tom pitanju. Potpredsjednica, pak, kaže da se njezine "vrijednosti nisu promijenile".

"Moj stav je da moramo ulagati u različite izvore energije kako bismo smanjili naše oslanjanje na stranu naftu. Imali smo najveći porast domaće proizvodnje nafte u povijesti zbog pristupa koji prepoznaje da se ne možemo pretjerano oslanjati na stranu naftu", pohvalila se. 

Trump je sa svoje strane insistirao da će Harris zabraniti frakiranje "prvog dana" ako bude izabrana u Bijelu kuću. 

"Frakiranje? Ona je protiv toga 12 godina", rekao je. Gospođa Harris se smije i odmahuje glavom, prije nego što Trump poručuje: "Čekaj malo, sada govorim"

"Sada želi raditi transrodne operacije na ilegalnim migrantima koji su u zatvoru. Ona je radikalni lijevi liberal koji bi to učinio", tvrdi Trump.

"Viktor Orban je jako respektibilan u Europi, rekao je da se trebam treba vratiti u Bijelu kuću. Svi me se boje – Kina, Rusija, Sj. Koreja … Orban mrzi K. Harris, ne može je očima vidjeti", kazao je Trump.

Trump je javno priznao da se sreo s Putinom nakon što je napustio ured 2020. godine!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...