IZRAEL IZVEO "DIGITALNI NAPAD" KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET: Hiljade Libanaca u eksplozijama izgubilo dijelove tijela dok su išli u trgovinu ili na pijacu, pili kafu u kafićima, vozili se u autima... (FOTO, VIDEO)

Zvaničnik Hezbollaha rekao je Reutersu da su detonacije "najveći sigurnosni propust" od izbijanja rata s Izraelom prije godinu dana.

  • Svijet

  • 17. Sep. 2024  17. Sep. 2024

  • 0

Hiljade pripadnika Hezbollaha su ranjene, a najmanje osam osoba poginulo je na jugu Libanona i u Bejrutu nakon što su pejdžeri koje je ta organizacija koristila eksplodirali, rekao je libanski ministar zdravstva Firass Abiad.

Desetogodišnja djevojčica u dolini Bekaa u istočnom Libanonu poginula je kada je eksplodirao pejdžer njenog oca, koji je član Hezbollaha, rekla je njena porodica za AFP. 

Jedan od boraca pokreta, sin zastupnika Hezbollaha, također je poginuo, javlja Reuters. 

Prema sirijskim i iranskim medijima, pripadnici Hezbollaha koji su ranjeni odmah su prebačeni u bolnice u Libanu i Siriji. 

Mojtaba Amani, iranski ambasador u Libanu također je ranjen, javlja iranska novinska agencija Mehr. 

BOLNICE PREPUNE RANJENIKA

Snimke podijeljene na društvenim mrežama iz južnog predgrađa Bejruta, poznatog kao Dahiyeh, pokazuju teško ranjene i krvave muškarce kojima prolaznici pomažu. 

Middle East Eye vidio je bolničke krevete ispred ulaza za hitne slučajeve univerzitetske bolnice Rafic Hariri u južnom Bejrutu, s ljekarima koji pokušavaju liječiti što više pacijenata. 

Nekoliko civila došlo je u zdravstvenu ustanovu dati krv, nakon što su zdravstveni radnici pozvali građane da daju sve krvne grupe. 

alt

NAJVEĆI SIGURNOSNI PROPUST HEZBOLLAHA OD IZBIJANJA RATA

Zvaničnik Hezbollaha rekao je Reutersu da su detonacije "najveći sigurnosni propust" od izbijanja rata s Izraelom prije godinu dana.

Stanovnici Bejruta rekli su da su se eksplozije dogodile pola sata nakon prvih eksplozija i da su se vozila hitne pomoći čula bez prestanka.

Video snimke iz bolnice u Bejrutu pokazuju haotične scene, s teško ranjenim ljudima koji su ležali na podu i bolničkim krevetima. 

KAKO JE DOŠLO DO MASOVNIH EKSPLOZIJA

Šef javne bolnice Nabatieh na jugu zemlje, Hassan Wazni, rekao je Reutersu da se oko 40 ranjenih liječi u njegovoj ustanovi. Navodi da su najčešće rane povrede lica, očiju i udova.

Val eksplozija trajao je oko sat vremena nakon početnih detonacija, koje su se dogodile oko 15:45 po lokalnom vremenu (13:45 GMT). Nije odmah bilo jasno kako su naprave detonirane.

Regionalni emiteri prenose snimke nadzornih kamera na kojima se vide iznenadne eksplozije kod građana dok obavljaju svoje svakodnevne obaveze borave - na pijaci, u prodavnici, na ulici i td.

Eksplodirani uređaji bili su iz nove pošiljke pejdžera koju je Hezbollah primio posljednjih dana, prema izvorima upoznatim s tim pitanjem koje navodi Wall Street Journal . 

Zvaničnik Hezbollaha rekao je za WSJ da su stotine boraca imale takve uređaje i on pretpostavlja da je virus uzrokovao zagrijavanje i eksploziju pejdžera. Neki su ljudi osjetili da se pejdžeri zagrijavaju i bacili su ih prije nego što su detonirali, dodao je zvaničnik. 

Litijumska baterija u pejdžeru može stvoriti temperaturu od 590 stepeni celzijusa kada se zapali. 

Virus se mogao ugraditi u Hezbollahovu mrežu pejdžera i pustiti ga da ostane neaktivan na uređajima dok se ne proširi, a zatim daljinski aktivirati ili prema unaprijed zadanom vremenu. 

altPejdžeri koji su uslijed pregrijavanja eksplodirali (Foto: Clash Report / Twitter)

altOstatak eksplodiranog pejdžera (Foto: Agencije)

ZAŠTO SU KORISTILI PEJDŽERE?

Pejdžeri su manje podložni praćenju i prisluškivanju zbog svoje jednostavnosti i nepostojanja direktne veze s internetom ili naprednim mrežama. Za razliku od pametnih telefona ili naprednih radio uređaja, ovi uređaji proizvode manje elektronskih signala koji bi mogli biti otkriveni od strane prislušnih ili špijunskih sistema.

Pejdžeri mogu slati jednostavne poruke, što je dovoljno za hitne i taktičke potrebe. U ratnim ili operativnim situacijama, brzo i sigurno prenošenje jednostavnih poruka je često dovoljno.

U područjima gdje su mobilne ili internet komunikacije iz različitih razloga ograničene ili poremećene (poput ratova ili regija s ograničenim pristupom), pejdžeri i dalje mogu biti korisni alat za komunikaciju, javlja iranski Sahar. 

(Priredio: S. Begović)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...