PROFESOR ADIS MAKSIĆ NAKON TV DEBATE ZA “SB”: “Harris je bila uvjerljivija, vješto provocirala Trumpov ego, puno više držala predsjednički stav”

"Američki politički diskurs je tako postavljen da nijedan kandidat neće povući podršku Izraelu. Pitanje je samo koliki pritisak će američka vlada praviti na Izrael da zašititi palestinske civile, i da dođe do dogovora sa Hamasom o prekidu vatre..."

  • Svijet

  • 11. Sep. 2024  11. Sep. 2024

  • 0

Prvi put u kampanji za američke predsjedničke izbore, demokratska kandidatkinja Kamala Harris i republikanac Donald Trump učestvovali su sinoć u TV debati. Harris se doimala staloženijom, a Trump je, između ostaloga, izrekao tu bizarnu i neutemeljenu tvrdnju da “haićanski imigranti jedu kućne ljubimce u Springfieldu”.

U debati koja je trajala 90 minuta u Philadelphiji, predsjednički kandidati pojašnjavali su brojne teme, uključujući izraelski rat protiv Gaze, pobačaj i ko je sposobniji nositi se s ekonomskim problemima.

Adis Maksić, profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu za “Slobodnu Bosnu” komentarisao je ovu TV debatu, rekavši da je Harris bila uvjervljivija zbog toga sto je vješto provocirala Trumpov ego, jer je prozivala Trumpa za laži, jer je puno više držala predsjednički stav, i jer je puno konkretnije govorila o politikama i planovima.

Ko je po Vama bio uvjerljiviji, da ne pitamo pobjednik ove debate?

Harris se danima pripremala za ovu debatu i na kraju je bila znatno uvjerljivija. Trump je bio uobičajen - nedisciplinovan i nervozan, a uz to se, po staroj navici, oslanjao na ogromne količine neistina. Prema nekim podacima, za sat i po trajanja debate iznio je najmanje 33 neistine. U politici su spinovi i laži generalno česta pojava, ali Trump uopšte ne nastoji da održi bilo kakvu vezu između njegovih izjava i istine. Uz to, koristio je njegov već ustaljen crno-bijeli apsolutistički rječnik - nazivajući Bidena najgorim predsjednikom u historiji, sebe najboljom ikad, apokaliptički tvrdio da će Izrael nestati a Amerika potpuno propasti ukoliko on ne pobijedi, da će biti treći svjetski rat ukoliko izgubi, a svjetski mir ukoliko pobijedi. Dakle mnogo retoričkih ljuštura unutar kojeg nema nikakvog sadržaja i nikakvog odnosa sa stvarnim stanjem. Također je nastavio i sa ličnim napadima u stilu školskog nasilnika. Izjave koju ste spomenuli o haićanskim imigrantima je samo na sve to dodala i dozu bizarnosti.

Ishod debate pomogao Harris

Dakle, Harris je bila uvjervljivija zbog toga sto je vješto provocirala Trumpov ego, jer je prozivala Trumpa za laži, jer je puno više držala predsjednički stav, i jer je puno konkretnije govorila o politikama i planovima. Nažalost, ovo zadnje je u ovoj kampanji postalo i najmanje bitno jer je ona potpuno personalizovana. Sve u svemu, mislim da je ishod ove debate pomogao Harris a odmogao Trampu, ali ne toliko da značajnije promijeni dinamiku ove utrke. Pozicije većine glasača čvrsto su utvrđene.

Ankete pokazuju da je utrka izjednačena u ključnim američkim saveznim državama. Harris je nakon povlačenja Bidena, dala neku novu energiju Demokratskoj stranci. Po nekim podacima Harris ima 14 postotnih bodova prednosti među ženskim biračima. Kako Vam se čini njen dosadašnji angažman Kamale Harris, odnosno kakve su šanse Harris na izborima 5. novembra?

Ovo je izrazito neizvjesna utrka i mislim da će takva ostati do kraja. Vrlo je vjerovatno da će biti odlučena glasovima nekoliko hiljada birača u Pensilvaniji. Ankete pokazuju da su Harris i Trump potpuno izjednačeni u Pensilvaniji, a da je utrka neizvjesna i u još šest saveznih država. Postoje i računice da bi mogao presuditi i distrikt u Nebrasci koji nosi samo jedan elektorski glas. Dakle, nemoguće je o pobjedniku govoriti s bilo kakvom sigurnošću.

Harris se do sada rijetko izlagala novinarima ili potencijalnim kritičarima

Kao sto ste rekli, Harris ima značajnu prednost među ženskim biračima. Mislim da je sada izazov za nju kako podesiti njenu poruku muškim biračima kako bi umanjila prednost koju Trump ima u tom dijelu biračkog tijela. Do sada je Harris dobro vodila kampanju, ali to je bilo i na talasu podrške i entuzijazma nakon povlačenja Bidena. Međutim, kampanja je bila usko kontrolisana, Harris se do sada rijetko izlagala novinarima ili potencijalnim kritičarima. To će se morati promijeniti, i vidjećemo kako će se snaći u neugodnijim situacijama. Sinoćnja debata je dobar znak za nju, mada je i to došlo nakon mnogo priprema.

U dijelu debate gdje su se kandidati okrenuli izraelskom ratu u opkoljenom Pojasu Gaze, Trump je tvrdio da Harris "mrzi Izrael" navodeći da će, ako bude izabrana za predsjednika, Izrael prestati postojati u roku od dvije godine. "Ona mrzi Izrael. Ako bude predsjednica, vjerujem da Izrael neće postojati za dvije godine od sada, a ja sam bio prilično dobar u predviđanjima i nadam se da griješim u vezi s tim. Ona mrzi Izrael. Istovremeno, na svoj način, mrzi arapsko stanovništvo", rekao je Trump. Harris je negirala da ima bilo kakav prezir prema Izraelu, rekavši da tvrdnja "apsolutno nije tačna". Kako bi mogla izgledati politika Harris prema Palestini?

Da, ta izjava je primjer Trumpove retorike koja nema veze sa istinom. Mislim da sa Harris neće biti većih promjena. Američki politički diskurs je tako postavljen da nijedan kandidat neće povući podršku Izraelu. Pitanje je samo koliki pritisak će američka vlada praviti na Izrael da zašititi palestinske civile, i da dođe do dogovora sa Hamasom o prekidu vatre. Taj pritisak će sigurno biti veći od strane Harris nego što bi to bilo od strane Trampa. Još jedan aspekt ovog pitanja je Netanyahu koji odgađa sporazum vjerovatno čekajući ishode u Americi i nadajući se da će doći na vlast Trump. Dakle, pobjeda Harris bi i s te strane dovela do dodatnog podsticaja za dogovor Izraela i Hamasa.

Dakle, ne nazire kraj rata u Ukrajini i krvoprolića u Gazi, s druge strane Evropa strahuje od migranata, svjedočimo porastu desnice u evropskim zemljama. Ukoliko pobijedi Kamala Harris, kako vidite vanjsku politiku SAD, odnosno može li se očekivati aktivnija uloga u BiH i regionu?

Ne treba očekivati velike promjene. Ukoliko Harris pobijedi, možemo očekivati nastavak pravca koji smo vidjeli do sada. Mi jednostavno nismo visoko na listi prioriteta da bi se nadali nekom transformirajućem angažmanu Amerike. U svakom slučaju, dolasku Harris se neće obradovati snage koje rade na razgradnji BiH. S druge strane, ukoliko Trump dođe na vlast ulazimo u puno neizvjesniji period. Doći ce do slabljenja NATO saveza što može stvoriti vakum moći na Balkanu koji ce popuniti neke druge sile.

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...