PORUKA EGIPTA: Al-Sisi pozvao evropske zemlje da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi napade na Gazu

El-Sisi je s njemačkim kolegom Steinmeierom razgovarao o brojnim regionalnim i globalnim pitanjima.

  • Svijet

  • 11. Sep. 2024  

  • 1

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi traži od evropskih zemalja da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi napade na Pojas Gaze.

Kako navodi egipatska novinska agencija MENA, Al-Sisi je u Kairu primio njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera.

Steinmeier je prvi njemački predsjednik koji je posjetio Egipat nakon 25 godina.

El-Sisi je nakon sastanka rekao da je s njemačkim kolegom Steinmeierom razgovarao o brojnim regionalnim i globalnim pitanjima.

Ukazujući na izraelske napade u Pojasu Gaze, egipatski predsjednik naglasio je važnost pritiska evropskih država na Izrael kako bi se postigao prekid vatre u Gazi.

Dodao je da je vrlo važno hitno spriječiti Izrael da koristi "izgladnjivanje" kao oružja protiv Palestinaca.

Al-Sisi je kazao da njegova zemlja radi na sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Katarom koji će osigurati stabilnost i okončati patnji u Gazi, prenosi Anadolija.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 41.000 ljudi, uglavnom žena i djece, od tada je ubijeno, a skoro 95.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Kontinuirana blokada enklave dovela je do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, ostavljajući veći dio regije u ruševinama.

Izrael se suočava sa optužbama za genocid zbog napada u Gazi pred Međunarodnim sudom pravde.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...