AVIO-KOMPANIJI IRAN AIR PRIJETE NOVE SNAKCIJE I ZABRANA LETOVA KA EVROPI: Razlog je više nego jasan

U zajedničkom saopćenju Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Francuske navodi se da postoje dokazi da je Iran izvozio balističke rakete u Rusiju, koje su potom završile na ratištu u Ukrajini.

  • Svijet

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Tri evropske zemlje - Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo - namjeravaju otkazati bilateralne sporazume o vazdušnom saobraćaju sa Iranom i dodatno sankcionišu Iran Air. Do pogoršanja odnosa sa Iranom došlo je nakon navodnog otrkića da je ova držva isporučivala balističko naoružanje Ruskoj Federaciji.

U zajedničkom saopćenju Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Francuske objavljenom 10. septembra navodi se da postoje dokazi da je Iran izvozio balističke rakete u Rusiju, koje su potom završile na ratištu u Ukrajini, javlja Telegraf.rs.

Zbog navodnog naoružavanja Ruske Federacije ovim ubojitim sredstvima, evropske zemlje odlučile su da otkažu bilateralne sporazume o vazdušnom saobraćaju sa Iranom.

alt

"Mi ćemo također raditi na uvođenju sankcija protiv Iran Air", dodaje se u saopćenju objavljenom na sajtu britanske vlade.

Portal Aero.rs je početkom godine pisao o potencijalnoj zabrani letova za Iran Air ukoliko se otkrije da Teheran snabdjeva ruske snage balističkim raketama. Članice Grupe sedam (G7) koju čine Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo tada su navodno bile spremne da uvedu mjere kojima bi Iran Air morao da suspenduje letove za Evropu.

alt

Iran Air trenutno opslužuje nekoliko evropskih destinacija. Nacionalna avio-kompanija Irana povezuje Teheran sa nekoliko evropskih prijestonica: Beč (VIE), Rim (FCO), Milano (MXP), Pariz (CDG), Frankfurt (FRA), Keln (CGN), London (LHR) i Hamburg (HAM), pokazuju podaci FlightRadar24.

Ako im zabrane letove ka Starom kontinentu, međunarodna mreža destinacija Iran Air-a bit će prepolovljena. Pored letova ka EU i UK, Iran Air saobraća i na linijama ka Turskoj, Libanu, Iraku, Kuvajtu, Kataru, UAE, Pakistanu i Indiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...