PREKRETNICA RATA U UKRAJINI: Zelenski bi uskoro mogao dobiti zeleno svjetlo, Putin u velikim problemima...

Zelenski je molio zapadne zemlje za isporuku projektila većeg dometa i ukidanje ograničenja na njihovu upotrebu kako bi Ukrajina gađala ciljeve poput vojnih aerodroma duboko na ruskom teritoriju.

  • Evropa

  • 12. Sep. 2024  

  • 0

Američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je najavio više od 700 miliona dolara vrijednu pomoć za Ukrajinu u ratu protiv Rusije, tokom posjeta Kijevu zajedno s britanskim kolegom Davidom Lammyjem.

Blinken i Lammy doputovali su u srijedu u Kijev na niz sastanaka s visokim dužnosnicima ukrajinske vlade u ključnom trenutku u ratu protiv Rusije.

Blinken je rekao da želi čuti izravno od ukrajinskog predsjednika i drugih dužnosnika koji su ciljevi Kijeva u ratu i što Washington može učiniti da pomogne u njihovom ostvarenju.

Rekao je i da Sjedinjene Države "hitno" rade na vojnim zahtjevima Ukrajine, koja posebno želi biti u mogućnosti udariti duboko u ruski teritorij.

- Hitno radimo kako bismo osigurali da Ukrajina ima ono što joj je potrebno da se učinkovito brani, rekao je Blinken, dodajući da bi američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Keir Starmer trebali razgovarati o tim zahtjevima u petak.

Zelenski je molio zapadne zemlje za isporuku projektila većeg dometa i ukidanje ograničenja na njihovu upotrebu kako bi Ukrajina gađala ciljeve poput vojnih aerodroma duboko na ruskom teritoriju.

POLITICO OTKRIVA

"SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina dovršavaju planove za širenje gdje Ukrajina može napasti unutar Rusije, piše Politico. "Dužnosnici u Washingtonu, Londonu i Kijevu posljednjih su dana raspravljali o proširenju područja unutar Rusije koje Ukrajina može pogoditi oružjem američke i britanske proizvodnje"

"Trenutni razgovori između Washingtona i Kijeva označavaju značajnu promjenu u tonu u odnosu na one koje su dvije zemlje vodile ranije ovog ljeta. I to signalizira da bi Bidenova administracija mogla biti spremna konačno pristati na zahtjeve Kijeva da se ukrajinskoj vojsci omogući snažnija odbrana i napraviti agresivnije poteze unutar Rusije."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...