"WASHINGTON POST" OTKRIVA: Aktivistica Eygi upucana 20 minuta nakon što su se demonstranti povukli


Tursko-američka adržavljanka Aysenur Ezgi Eygi (26) upucana je u glavu i preminula od posljedica vatre koju je otvorio izraelski snajperist tokom demonstracija održanih u mjestu Beyta, u gradu Nablusu, na okupiranoj Zapadnoj obali, 6. septembra.

  • Svijet

  • 12. Sep. 2024  

  • 0

Američki list "Washington Post" otkrio je da je tursko-američka aktivistkinja Aysenur Ezgi Eygi ubijena 6. septembra hicem izraelskog snajperiste na protestima na Zapadnoj obali 20 minuta nakon intervencije izraelske policije, odnosno u momentima kada su se demonstranti već povukli i nisu predstavljali bilo kakvu prijetnju.

U analizi WP-a intervjuisano je 13 očevidaca, a u tekst su uključene izjave stanovnika grada Beyta i stranih aktivista, kao i više od 50 videozapisa i fotografija koje su obezbijedili Međunarodni pokret solidarnosti (ISM), gdje je Eygi radila kao volonter, i "Faz3a", nevladina organizacija organizacija koja podržava Palestinu.

U tekstu se navodi da je, suprotno izjavi izraelske vojske da je "upucana nenamjerno tokom nasilnog sukoba", Eygi ubijena otprilike 20 minuta nakon što su se demonstranti udaljili više od 200 metara od snaga sigurnosti gdje je prethodno došlo do intervencije.

Izjave očevidaca 

Navodi se da su izraelski vojnici tokom oštre intervencije protiv palestinskih demonstranata na dan ubistva upotrijebili suzavac, a da su vojnici tokom protivokupatorskih protesta intervenisali bojevom municijom.

Zaposlenik "Faz3a", izraelski aktivist Jonathan Pollak rekao je da su stvari bile "relativno mirne" 20 minuta nakon što su se događaji smirili i demonstranti povukli.

Navodeći da je udaljenost između njih i izraelskih vojnika na krovu bila nešto više od 200 metara, a Eygi je bila udaljena još oko 30 metara, Pollak je naveo da se sjeća da je jedan od vojnika uperio oružje u demonstrante, prenosi Anadolija.

Pollak je rekao da je vidio kako se "cijev zapalila" i da je čuo dva pucnja.

Helen, australska volonterka u ranim 60-ima, koja je bila s Eygi cijeli dan, također je naglasila da je vidjela Eygi kako pada licem na zemlju nakon što je čula pucnjeve.

Izraelska vojska je odbila odgovoriti na pitanja WP-a o tome zašto su vojnici otvarali vatru na demonstrante toliko dugo nakon što su se povukli i iz daljine kada nisu predstavljali nikakvu vidljivu prijetnju.

Tvrdnje izraelske vojske 

Tursko-američka adržavljanka Aysenur Ezgi Eygi (26) upucana je u glavu i preminula od posljedica vatre koju je otvorio izraelski snajperist tokom demonstracija održanih u mjestu Beyta, u gradu Nablusu, na okupiranoj Zapadnoj obali, 6. septembra.

U svom saopćenju u vezi s ubistvom Eygi, izraelska vojska tvrdi da je Eygi "možda nenamjerno ubijena" kao rezultat vatre koju su otvorili izraelski vojnici te da je izraelski vojnik koji je ubio Eygi "želio gađati drugog demonstranta u to vrijeme".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...