KRIZA I U OVOM SEKTORU: Pad proizvodnje namještaja u RS od 30 odsto

Da je kriza uveliko zahvatila ovaj sektor potvrdio je i sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Igor Andrić.

  • Ekonomija

  • 14. Sep. 2024  

  • 0

Ekonomska kriza koja je zahvatila EU, posebno Njemačku, odrazila se i na sektor industrije namještaja u Republici Srpskoj, gdje se u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi pad od 30 posto.

Proizvođač namještaja iz Prijedora Pero Gavranović kaže da su imali mnogo manji promet u julu i augustu, u odnosu na prošlu godinu.

"Mi smo svi ovdje relativno mali proizvođači. Imali smo situaciju da su naši ljudi koji rade vani, ove godine znatno manje kupovali namještaj. Na tržištu EU ne možemo kao nekad naći neke veće projekte poput opremanja hotela i slično", kaže Gavranović.

Da je kriza uveliko zahvatila ovaj sektor potvrdio je i sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Igor Andrić.

"Kriza se osjetila i minule godine, a ove se samo pojačala. U sedam mjeseci ove godine fizički obim proizvodnje namještaja je pao za 29,7 posto. Kriza je na tržištu EU, gdje su naši proizvođači izvozno orijentirani. Sve dok se ne otklone uzroci nastanka krize teško da će situacija biti bolja u ovom sektoru", kaže Andrić.

Situaciju je zakomplikovalo i poskupljenje ploča od kojih se pravi namještaj, pa su proizvođači često primorani da podignu cijene svojih proizvoda, što s druge strane, ne odgovara kupcima čija je kupovna moć iz dana u dan sve manja, navodi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...