OTKRIVAMO: Što se krije iza najave podizanja spomenika četničkom zločincu Draži Mihailoviću, i što je Vučić morao hitno uraditi lobirajući protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici…

-Draža Mihailović je bio provodilac zločinačke ideje homogene Srbije, kazao je Bešlin za "Slobodnu Bosnu".

  • Politika

  • 18. Sep. 2024  18. Sep. 2024

  • 11

Nedavno smo objavili saznanja da je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, mobilizirao sve raspoložive resurse i potrošio više od stotinu miliona dolara za lobiranje protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici, angažiravši i političke „protivnike“ poput Vuka Jeremića, kako bi pokušao srušiti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih Nacija u New Yorku.

No, to nije bilo sve. Naime, u vrijeme Vučićevog lobiranja protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici, režim u Beogradu naprasno je prekinuo svaku priču o izgonu bivšeg predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita iz Kuće cijeća na Dedinju. Razlog za takav potez je, kako saznaje „Slobodna Bosna“, lobiranje u zemljama članicama Nesvrstanih zemalja protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici, za koju su Vučić i njegovi diplomati lobirali. Naime, Srbija se godinama predstavlja kao sljednica bivše Jugoslavije pred zemljama članicama Nesvrstanih, te su eskapade gradonačenlika Beograda i planovi o protjerivanju Tita iznenada utihnuli.

Ipak, prvi čovjek Beograda, Aleksandar Šapić, sada najavljuje podizanje spomenika četničkom zločincu Draži Mihailoviću i to, ni manje ni više, nego usred Terazija.

Dinko Gruhonjić, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, komentirao je za „Slobodnu Bosnu“ najnovije poteze prvog čovjeka Grada Beograda.

-Pa znate kako, ukoliko građani Beograda dozvole da se iz njega izbaci Josip Broz Tito, a u njega useli spomenik Draži Mihailovću, onda će to biti slika današnjeg glavnog grada Srbije. Jer Tito je bio komandant najjačeg autohtonog i autentičnog kontinentalnog antifašističkog pokreta otpora u Evropi, jugoslovenskih partizana. A Mihailović je bio kvisling i saradnik nacističkih okupatora, o čemu postoje brojna istorijska dokumenta.

Po zlu čuveni “čiča Draža” je, na primjer, 1945. godine, pred kraj Drugog svjetskog rata, poslao svog izaslanika da sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem ispregovara slobodan prolaz prema Austriji, zajedničku borbu protiv partizana u toj bježaniji, kao i da im ustaše obezbjede hranu i lijekove. A te iste ustaše s kojima je pregovarao Mihailovićev izaslanik su prije toga počinile genocid nad Srbima. Dok je “čiča Draža” tobože branio Srbe. Kako su ih četnici branili, znamo još od bitke na Kozari 1942, kada su revnosno radili na deportaciji Srba u Jasenovac ili u dječji logor Jastrebarsko.

ALEKSANDAR VUČIĆ I ALEKSANDAR ŠAPIĆ

Po “Dražinom receptu”, uostalom, pod komandom zvaničnog Beograda, sprovođen je genocid i etničko čišćenje i u jugoslovenskim ratovima u posljednjoj deceniji proteklog vijeka. U tom kontekstu, možda je i “višnja pravda” da Titu nije mjesto u Beogradu, već da glavni grad Srbije dobije “Dražin memorijal”. Pa da, tokom parada organizovanih u čast Dana oslobođenja Beograda iz oktobra 1944. godine, u njima dominiraju četnici. Ali tako da idu ispred kolone, sa podignutim rukama u znak predaje, kao što su i išli prije 80 godina. A da Tita, na primjer, traži Vojvodina, u kojoj nije bilo niti jednog jedinog četnika tokom Drugog svjetskog rata, kazao je Gruhonjić za „Slobodnu Bosnu“.

S druge strane, povjesničar Milivoj Bešlin, nedavno je završio rad na sličnoj tematici, te je upozorio na opasne poruke koje se ovim najavama šalju iz Beograda.

-Činjenica jeste da se Vučić i u unutrašnjoj politici, dosta često poziva na Tita, i nikada se nije pozvao na Dražu. To je vrlo indikativno, jer on vrlo dobro zna kakvo je društvo. Njemu bukvalno na dnevnoj bazi šalju izvještaje o stanju u društvu. Priča o Draži još uvijek ne prolazi u Srbiji.

Možda je u pitanju lična Šapićeva ideologija. On je čovjek uvredljivo neuk i neobrazovan i vrlo ekstreman u svojim stavovima. Ali, i isključiv. Pritom on nije u dobrim odnosima s raznim frakcijama SNS-a. Tako da u tom smislu ovo može biti Šapićeva lična inicijativa. No, ukoliko iza ovoga stoji Vučićeva lična inicijativa, onda to znači da nabacuju sljedeću kocku i sljedeći izazov kako bi skrenuli pažnju s litijuma i korupcije.

Na ovo se mora reagovati, jer je ovo velika sramota. Svaki spomenik Draži Mihailoviću u centru Beograda biće jedino spomenik izdaji zemlje, kolaboraciji, zločinima nad civilima i genocidu nad muslimanima.

Nije samo tu riječ o Vučićevom pozivanju na Tita zbog Nesvrtanih, nego je tu riječ i o tome da su većina Nesvrstanih muslimanske zemlje. Kako ćeš ti sad prvo da izbacuješ Tita iz Beograda koji je utemeljitelj Nesvrstanih, a s druge strane podižeš spomenik nekome ko je počinio genocid nad muslimanima!?

Tko je zapravo bio Draža Mihailović?

-Da se pozovem na riječi čuvenog istoričara Branka Petranovića – Draža Mihailović je bio glava srpske kolaboracije. Dakle, on je bio na čelu kolaborantskog četničkog pokreta. Draža Mihailović je bio provodilac zločinačke ideje homogene Srbije. Skoro sam završio jedan rad o zločinima četničkog pokreta nad muslimanima. I ono što je nepobitna činjenica u historiografiji koja nije revizionistička, to je da se odnos četnika prema muslimanima suštinski nije razlikovao od odnosa ustaša prema Srbima. Dakle, to su jasne i nedvosmislene genocidne indukcije, kazao je Bešlin za "Slobodnu Bosnu".

(M.I.)

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...