PARAZITSKA BILJKA ŠTO MIRIŠE NA POKVARENO MESO: Procvjetao najveći cvijet na svijetu

Mnogi su iskoristili priliku da se dive ovom džinovskom cvijetu, kao i da ga fotografišu.

  • Šareni svijet

  • 16. Sep. 2024  

  • 0

U šumi Palupuah u okrug Agam na Zapadnoj Sumatri u Indoneziji procvjetao je najveći cvijet na svijetu Rafflesia arnoldii.

Mnogi su iskoristili priliku da se dive ovom džinovskom cvijetu, kao i da ga fotografišu. Ovaj cvijet može da poraste do 0,9 metara i da bude težak do 6,8 kilograma.

altAdi Prima/Anadolija

U pitanju je parazitska biljka, bez vidljivog lišća, korjenja ili stabla. Ona nema hlorofil i ne vrši fotosintezu, već vodu i hranljive materije dobija od drugih biljaka. Kada cvjeta, emituje odbojan miris, sličan pokvarenom mesu koji privlači insekte koji oprašuju biljke.

Šuma Palupuh se nalazi na nadmorskoj visini od 975 metara, s temperaturama koje dostižu 18-20 stepeni Celzijusa.

Prema podacima The West Sumatera Nature Conservation Agency (BKSDA), u provinciji Zapadna Sumatra postoji 36 tačaka na kojima raste ovaj ugroženi cvijet.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...