PROFESOR MURIZ SPAHIĆ UPOZORAVA: Može li se brana na Neretvi urušiti ako bude novog ciklona?

Njegovo upozorenje prenosimo u cjelosti.

  • Mini market

  • 17. Sep. 2024  17. Sep. 2024

  • 0

Profesor Muriz Spahić objavio je na društvenim mrežama tekst pod nazivom "HE 'ULOG' – brana koja prijeti pozivajući se na konjičke aktiviste koji su upozorili na ono što se dešava u gornjem toku Neretve, o čemu je "Slobodna Bosna" već ranije pisala

Njegovo upozorenje prenosimo u cjelosti: 

"Ovih dana od članova udruženja za životnu sredinu / okoliš dobio sam informacije da se javio zastoj u punjenju vodne hidroakumulacije '“Ulog', na kojoj su nedavno završeni građevinski i svi drugi radovi za punjenje i probni rad strojare. Nakon punjenja 1/6 od ukupno instalisane zapremine 6,4 miliona m3, nizvodno od brane u koritu tečeke gotovo ista protočna količina vode koja je tekla prije izgradnje brane, što je daleko veća količina vode od ekološko prihvatljivog protoka predviđenim Elaborata o procjeni ticaja na životnu sredinu od oko 0,5 m3 vode. 

Početne informacije uzimam sa rezervom jer nisu zvanično prezentirane. U više navrata predvidio sam zabrinjavajući scenarij o kojem sam u više navrata govorio i pisao. Tom prilikom sam pominjao, pored ostalog, da se brana gradi: u tektonskom nestabilnom području na granici dodira dvije morfostrukturne formacije unutrašnjih i vanjskig Dinarida na kojem se sučeljvaju i prepliću tektonski rasjedi koji su na površini zamaskirani siparima; da cijeli sliv gornje Neretve pripada aktivnoj seizmičkoj zoni u kojoj centralno mjesto pripada Treskavici sa predviđenom izoseistom od 8 stepeni; da gornji sliv Neretve do profila brane u Nedavićima, površine 500 km2 i prosječnom visinom sliva od 1250 m, obiluje velikom količinom padavina koja iznosi prosječno u godini 1800 litara po 1m2.

Kada se navedeni podaci kao zajednički sadržalac dovedu u kontekst meteoroloških recentnih uvjeta koji se više ne moraju upoređivati sa naseljem Derna u Libiji od prije 2 godine, već trenutnim vrmenskim neprilikama koji je izazvao ciklon “Boris” u srednjoj Evropi, kada su obilne padavine srušile brane u Poljskoj na granici prema Češkoj ne daju nam da budemo mirni. Samo jedna od njih je imala akumulirano 1 miliom m3 vode, što je 6 puta manje od brane Ulog. Ne smijemo ni zamisliti sceniraj da, u ovakvim nestabilnim vremenskim stanjima izazvanim klimatskim fluktuacijama, se izluči polugodišnja ili godišnja visina padavina za samo 3 dana.

Iskazana zabrinutost ekoloških aktivista prenešena elektronskim portalima je poziv zvaničnicima da zabrinutost shvate ozbiljno koja nimalo nije bezazlena i zanemariva već očekivana uz samo jedno pitanje kada će teritorij Bosne I Hercegovine biti u 'oku' nekog najnovijeg novoimenovanog ciklona", upozorio je Spahić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...