NATO IMA ZABRINJAVAJUĆE VIJESTI: Tajna ruska divizija podmornica mogla bi sabotirati mrežu internet kablova na dnu okeana

“Od početka rata u Ukrajini, prijetnje podmorskoj infrastrukturi, uključujući naftovode, plinovode i kablove za prenos podataka, značajno su porasle,” rekao je neimenovani izvor iz NATO-a.

  • Svijet

  • 17. Sep. 2024  

  • 0

Prijetnja Rusije prema podmorskoj infrastrukturi Zapada, posebno kablovima koji omogućavaju globalni internet, postaje sve ozbiljnija, upozorio je NATO zvaničnik. Prema novim saznanjima, ruska specijalna jedinica, poznata kao GUGI, prati i možda planira uništavanje ovih kablova, koji su ključni za komunikacijske i finansijske tokove između Europe i Sjeverne Amerike.

“Od početka rata u Ukrajini, prijetnje podmorskoj infrastrukturi, uključujući naftovode, plinovode i kablove za prenos podataka, značajno su porasle,” rekao je neimenovani izvor iz NATO-a.

Jedinca GUGI, što je skraćenica za Glavnu upravu za istraživanje dubokog mora, raspolaže specijalizovanim podmornicama koje su sposobne da djeluju na dubinama do 2,500 metara. Ove podmornice, uz nadzorni brod “Jantar,” koji je već viđen blizu ključnih kablova kod obale Velike Britanije 2019., imaju zadatak pratiti i potencijalno sabotirati kritičnu infrastrukturu ovog tipa.

Podmorski kablovi, koji se protežu hiljadama kilometara ispod površine okeana, prenose ne samo internetski promet već i ključne financijske podatke, streaming usluge i vojne komunikacije. Analitičari već godinama upozoravaju da su ovi kablovi nezaštićeni i ranjivi na sabotaže, posebno u vrijeme kada su odnosi između Rusije i Zapada na najnižem nivou.

S pogoršanjem situacije nakon ruske invazije na Ukrajinu, Kremlj sve više nagovještava da bi ovi kablovi mogli postati meta. U junu je Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća za sigurnost, izjavio da bi Rusija mogla napasti kablove kao odgovor na uništenje plinovoda “Sjeverni tok.”

Iako NATO pojačava prisustvo svojih pomorskih snaga u blizini ove infrastrukture, stručnjaci upozoravaju da bi sabotaža mogla imati dugotrajne posljedice. Kažu da bi obnova oštećenih kablova trajala mjesecima, a posljedice po globalnu komunikaciju i ekonomiju bile bi značajne.

NATO je već poduzeo korake kako bi zaštitio ovu vitalnu infrastrukturu, ali izazov ostaje – šta se može učiniti u međunarodnim vodama u mirnodopskom periodu, gdje zakonski nema osnova za sprječavanje ruske aktivnosti, navodi se u Business Insiderovom tekstu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...