RATNE ZASTAVE HVO-a "UMARŠIRALE" U GRADSKU VIJEĆNICU: Šta su radili bojovnici HVO-a iz Livna i Novog Travnika u Mostaru?

Zbog gradonačelnikovog poteza, obilježavanja godišnjice stradanja i unošenja ratne zastave HVO-a u gradsku vijećnicu reagirao je federalni zastupnik i kandidat za novog gradonačelnika Mostara Sanel Kajan.

  • Vijesti

  • 18. Sep. 2024  18. Sep. 2024

  • 3

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika ispred Gradske vijećnice u Mostaru jučer je obilježena 31. godišnjica pogibije osmorice pripadnika 2. Lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a Livno, među kojima je bio i jedan branilac iz Novog Travnika.

Prije polaganja vijenaca u Gradskoj upravi su se s porodicama poginulih i sa borcima HVO-a sastali gradonačelnici Mostara i Livna Mario Kordić i Darko Čondrić.

alt

"Vojni policajci su poginuli 17. septembara 1993. godine u dvorištu prijeratne Treće osnovne škole, a danas mostarske Gradske vijećnice, u Ulici hrvatskih branitelja na Bulevaru, na tadašnjoj prvoj crti razdvajanja Mostara. Vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Livno i Kantona 10, Zajednice udruga veterana Vojne policije HVO-a te porodice, prijatelji i suborci poginulih mladića.

Po završetku rata, na mjestu pogibije postavljen je drveni krst koji je godinama svjedočio i pokazivao mjesto na kojem je 17. septembra 1993. život izgubilo osam mladih pripadnika 2. lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a Livno. Kasnije je postavljeno spomen-obilježje u obliku stećka, djelo akademskog kipara Andreja Gvozdena, na kojem su uklesana imena osam poginulih branilaca", navodi se na službenoj internet-stranici Grada Mostara.

Zbog gradonačelnikovog poteza, obilježavanja godišnjice stradanja i unošenja ratne zastave HVO-a u gradsku vijećnicu reagirao je federalni zastupnik i kandidat za novog gradonačelnika Mostara Sanel Kajan.

"Danas su HDZ i Mario Kordić po ko zna koji put pokazali ko su i za šta se zalažu! Ratnim zastavama bojovnika HVO-a nije mjesto u Gradskoj vijećnici Mostara!!! Odmah tražim reakciju predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića, koji evo mjesecima šuti, dok Kordić radi šta mu se prohtije. Tražim reakciju i svih pro bh. vijećnika! Posebno nedopustivim držim objavljivanje ovakvih sadržaja na službenoj web stranici Gradske uprave Mostara. I dok je pred Vijećnicom minirani spomenik poginulim pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, onima koji su branili Mostar i državu Bosnu i Hercegovinu, Kordić i svita polažu cvijeće i vijence na spomenike onima koji su napadali. Šta su radili bojovnici HVO-a iz Livna i Novog Travnika u Mostaru?! Kome on odaje počast i zašto?! Ovo je nedopustivo!!! Sramotno je vidjeti ovakva obilježja u mostarskoj Vijećnici!", poručio je Kajan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...