KRAJ NEW YORKA OTVORENA BOŠNJAČKA DŽAMIJA KAKVIH SAMO U BOSNI IMA: Izgleda kao da je iz naših lijepih sela prenesena u ovaj dio Amerike

Skladnih dimenzija, krovom na četiri vode i minaretom kakve vidimo samo u Bosni džamija plijeni svojom ljepotom i neobičnom arhitekturom neviđenom na ovim prostorima

  • Mini market

  • 18. Sep. 2024  18. Sep. 2024

  • 0

U američkom gradu Utica, u saveznoj državi New York, u kojem živi između sedam i osam hiljada Bošnjaka iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, u subotu, 14. septembra 2024. godine, svečano je otvorena džamija džemata West Bosnian Islamic Center.

Ovaj najmlađi džemat Islamske Zajednice bošnjaka Sjeverne Amerike u vrlo kratkom roku uspio je izgraditi prelijepu džamiju, čija je posebnost njen sami izgled, jer izgleda kao džamija iz lijepih bosanskih sela prenešena u ovaj dio Amerike.

Skladnih dimenzija, krovom na četiri vode i minaretom kakve vidimo samo u Bosni džamija plijeni svojom ljepotom i neobičnom arhitekturom neviđenom na ovim prostorima

Još jedna specifičnost je i brzina kojom je izgrađena. Naime, vrijedni Krajišnici su je podigli iz temelja i krovom zaštitili u rekordnom vremenu, od početka ramazana do Kurban-bajrama iste godine.  

Lokaciju za džamiju je donirao predsjednik Džematskog odbora i najveći njen donator hadžija Bajro Smajić. O hadžiji Bajri se ima i treba napisati poseban rad kako bi se spomenuo samo dio njegovih hajrata a njemu najdraži je novoizgrađena džamija u gradu Utici. Hadžija je u svom imamu Sulejman-ef. Čauševiću našao izvanrednog saradnika pa su zajedno sa ostalim članovima džematskog odbora i džematlijama završili finalne radove i pripremili džamiju za svečano otvorenje.

Otvorenje je počelo u subotu 14. septembra u 11 sati ujutro. Otvorenje  je uz veliki broj vjernika uveličano i prisustvom izaslanika reisul uleme bihaćkog muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića, gradonačelnika grada Utice Mike Galime, senatora Joe Griffo, predstavnika policije i gradske uprave. Domaćini izaslaniku reisu-l-uleme su bili muftija IZBSA dr. Sabahudin-ef. Ćeman, glavnim imam Medžlisa 3 Muris-ef. Neimarlija, te imam Sulejman-ef. Čaušević. Otvorenje su svojim prisustvom uveličali i imami drugih medžlisa kao i imami Medžlisa 3.

Zvanični program je otvorio hafiz Nermin-ef Spahić učenjem kur’anskih ajeta, a voditelj programa Amir-ef Durić je pročitao prijevod proučenih ajeta.  Nakon obraćanja domaćina Sulejman efendije i hadži Bajre – predsjednika džematskog odbora, uslijedila su obraćanja gradonačelnika Galimea koji se zahvalio Bošnjacima Utice i na ovoj građevini a i na svemu što su uradili za grad Uticu. Glavni imam je u svom obraćanju upoznao goste koji ne govore bosanskim jezikom o historiji i razlozima doseljavanja Bošnjaka na ove prostore i o njihovim uspjesima čemu svjedoči i ova lijepa džamija. Riječi podrške i zahvalnosti je uputio i senator Griffo.

Muftija Ćeman je poselamio prisutne i čestitao domaćinima na uspjehu. U svom govoru muftija Ćeman je između ostalog rekao da će džamija služiti za rast pojedinca ali i zajednice.

- Džamija je podsjetnik da islam poziva na pravdu, samilost i milost. Zalaže se za toleranciju, ljubav prema čovječanstvu i služenju zajednici. Ova džamija  nije samo za individualni rast, već i za rast društva u cjelini. Služit će kao mjesto gdje se dijeli znanje, njeguje dobrota i slavi jedinstvo u različitosti - rekao je muftija Ćeman.

Dok gledamo ovu prelijepu džamiju, sjetimo se i da je ono što džamiju zaista oživljava jesu ljudi koji u nju dolaze. Vaši namazi, vaše prisustvo i vaš duh saradnje će udahnuti život ovom mjestu. Neka ona bude utočište za umorne, škola za one koji traže znanje i dom za naša srca.

- Koristim priliku da se zahvalim svima koji su omogućili ovaj dan, donatorima, planerima, radnicima i svakom pojedincu koji je dao doprinosa se ova džamija napravi, vaši napori su sadaka džarija – djela koje će vam donijeti nagradu i nakon ovog života. Molim Allaha dž. š. da vas sve obilato nagradi i da ova džamija bude svjetionik mira i nade za buduće generacije, te da bude mjesto gdje ćemo nalaziti mir u našim srcima i jačati naše zajedništvo - poručio je muftija Ćeman.

Na kraju se prisutnima obratio izaslanik reisul-uleme muftija Kudić i prenio im selame, poruke i dove reisul-uleme kao i čestitke domaćinima na novoizgrađenoj džamiji.

Potom je po protokolu proučen ezan i pristupilo se zvaničnom presijecanju vrpce i otvorenju džamije. Izaslanik reisul-uleme je pozvao hadžiju Bajru i prepustio mu pravo otvorenja džamije i time mu ukazao čast i odao priznanje kao velikom donatoru nove džamije.

Nakon svečanog otvorenja u džamiji je klanjan podne namaz nakon kojeg su gosti počašćeni ručkom. Mnogi su vrijeme poslije ručka iskoristili kako bi fotografisali džamiju i obišli njene prostorije. Vrijedno je spomenuti da džamija, iako izgleda kao neka džamija u domovini, posjeduje i restoranski prostor sa kuhinjom u džamijskom podrumu i građena je tako da je potrebno vrlo malo novca za njeno hlađenje i zagrijavanje zbog unutrašnje i vanjske izolacije.

(Preporod.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...