I PREMIJER NIKŠIĆ BIO JE NA LICU MJESTA: U Mostaru obilježen Dan mobilizacije policije MUP-a RBiH - "U svrhu dnevne politike..."

(...) često se zaboravlja kojim ciljevima smo služili u teškim vremenima.

  • Politika

  • Prije 7h  Prije 6h

  • 1

Polaganjem cvijeća i svečanom akademijom u četvrtak je u Mostaru obilježen Dan mobilizacije policije MUP-a Republike Bosne i Hercegovine u organizaciji Veterana policije MUP-a RBiH 1991.-1995.

Obilježavanju je prisustvovao i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je na svečanoj akademiji kazao kako ovakva okupljanja nose sjetu zbog svih onih koji nisu među živima, koji su dali svoje živote za državu, za nezavisnu BiH.

Njima, kako je kazao, pripada najveća zahvala i poštovanje, sjećanje i spomen ne samo u ovakvim prilikama, nego vječno.

"Mobiliziranje rezervnog sastava policije RBiH značilo je početak odbrane naše domovine od agresije i stravičnih razaranja i krvoprolića. Rezervni sastav policije u tim prvim danima narušene sigurnosti radio je u izuzetno teškim okolnostima bez još uvijek organizirane odbrane, oslonjen samo na svoje kapacitete.

Upravo policija je bila ta koja je primila i zaustavila prvi udar na BiH, prvi koji su se suprotstavili agresiji i u neravnopravnim odnosima ipak uspjeli zaštiti BiH pružajući građanima osjećaj sigurnosti, a dajući vremena drugim patriotima da se organiziraju i formiraju kroz teritorijalnu odbranu Armiju BiH", naglasio je Nikšić, prenosi Fena.

Dodao je kako formiranjem Armije BiH pripadnici policije nisu ništa manje bili akteri odbrane svoje zemlje, već su, naprotiv, vrlo često bili rame uz rame ili predvodili akcije u odbrani i oslobađanju teritorija gdje se ukazivala potreba i bila prilika za takvo nešto. "Više od trideset godina je prošlo od bitaka ključnih za opstanak naše domovine i danas imamo potpuno opravdan razloga da se s ponosom sjećamo tih teških trenutaka u kojima nismo posustali ni odustali. Danas imamo BiH cjelovitu, nezavisnu i slobodnu i to je neosporna činjenica ma koliko se neki trudili da to svakodnevno negiraju", istakao je premijer FBiH.

U svrhu dnevne politike, kaže Nikšić, često se zaboravlja "kojim ciljevima smo služili u teškim vremenima".

"Služili smo isključivo BiH, multietničkoj, od Une do Drine, od Save do mora, onoj koja pripada svim njenim građanima i narodima bez podjela i mržnje. To nas je vodilo i održalo tada, to i danas mora biti ideja vodilja svih nas koji volimo svoju BiH... Moramo misliti na budućnost, moramo graditi prosperitetnu državu jednakih šansi za sve i moramo na svoj način biti sudionici tih procesa", poručio je Nikšić.

Prisutnima se, između ostalih, obratio i Avdo Hebib, prvi ministar MUP-a BiH, koji je kazao kako mu je bila čast biti na čelu velikih patriota, naglasivši kako je "pola rata u BiH vodila policija".

"Presretan sam što sam bio na čelu ovih patriota koji su onako časno i čestito stavili svoje živote u odbranu BiH", poručio je Hebib. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...