PROFESOR DELIĆ ZA TELEVIZIJU HAYAT: "Federacija u deficitu a Vlada FBiH Dodiku daje novac za nastavak secesije!" (VIDEO)

"Treba ovdje podsjeti i da smo nedavno svjedočili tome da vladajuća koalicija u Federaciji ne pokazuje zalaganje da se sredstva koja se sakupljaju preko Uprave za indirektno oporezivanje a koja se trenutno nepravedno dijele tako da se više od potrebnog dodjeljuje manjem bh entitetu."

  • Politika

  • Prije 22h  

  • 0

Sedmicu u toku obilježava šokantan revizorski izvještaj u Federaciji BiH koji je pokazao da je Vlada Nermina Nikšića u godini dana budžet FBiH od suficita dovela do deficita.

Pored ovih zabrinjavajućih vijesti, sedmicu obilježava i nesporazum državne vladajuće koalicije oko imenovanja novog direktora SIPA-e, te štampanje udžbenika za osnovnu školu u RS-u u kojem se presuđeni ratni zločinci tretiraju kao heroji zbog čega je i upućena apelacija Ustavnom sudu BiH.

Navedene teme ali i brojne druge komentarisao je profesor Amel Delić sa Univerziteta u Sarajevu

"Tokom protekle godine bili su glasovi koji su upozoravali da će se stvari odvijati upravo onako kako su to sada konstatovali federalni revizori. Vrlo je važno da postoji institucija čiji je osnovni zadatak da priprema upravo ovakve vrste izvještaja i onda njen nezavistan glas daje potrebni autoritet sa tim saznanjima. Sjetit ćete se da smo svi imali priliku da pratimo učestalo zaduživanje trezorskim obveznicama u Federaciji BiH, iako su nas predstavnici vladajuće koalicije pokušavali ubijediti da to nije tako, sada su zvanični izvještaji pokazali da su oni javno govorili sve suprotno od onoga što jeste. Naravno, postoji još jedan dio koji nije spomenut jer su se revizori fokusirali na sam budžet a to su fondovi. Treba podsjetiti da su fondovi u trenutku odlaska prošlog saziva Vlade na čelu sa gospodinom Novalićem bili u ukupnom iznosu u plusu oko 700 miliona. Treba postaviti pitanje i šta se desilo sa tim novcem. U tom smislu, treba gledati i šta se desilo sa penzionim fondom jer smo nakon posljednjih protesta penzionera slušali neke neuvjerljive konstrukcije uz sazanja da je čak i RS podigla svoje penzija za otprilike deset posto, a Federacije ne može isplatiti ni jednokratnu pomoć a kamoli povećati penzije. A pri tome se Federacija i dalje još zadužuje. Treba vidjeti šta je bilo tačno s tim novcem i kako se od suficita stvarao deficit uz provjeru toga šta se desilo i sa novcem iz fondova", kazao je profesor Delić, komentarišući upravo objavljene šokantne informacije iz revizorskog izvještaja Ureda za reviziju institucija Federacije.

"Treba ovdje podsjeti i da smo nedavno svjedočili tome da vladajuća koalicija u Federaciji ne pokazuje zalaganje da se sredstva koja se sakupljaju preko Uprave za indirektno oporezivanje a koja se trenutno nepravedno dijele tako da se više od potrebnog dodjeljuje manjem bh entitetu. Dakle, vladajuća koalicija pristaje da se dio novca koji pripada Federaciji BiH dodjeljuje entitietu RS, valjda da se finansiraju sve ove secesionističe težnje koje svakodnevno dobijamo od vlasti RS uz sve uvrede koje dolaze na račun države i narode i građane koji u njoj žive. I kad sve to saberete, opet ostaje značajan iznos koji ne možete otkriti kako i gdje je potrošen sav novac, pa vjerujem da tu ima eventualno posla i za određene istražne radnje. Treba očekivati i uključenje Tužilaštva“, podsjeća profesor Delić analizirajući javnosti poznate informacije koje i dalje ne daju tačan finansijski uvid u način i iznos koji je potrošen od strane Vlade FBiH..

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...